AT VENDE HJEM FRA SLÆDEPATRULJEN SIRIUS
Joachim færdiggjorde sin tjeneste ved Slædepatruljen Sirius i 2021: ”Da jeg kom hjem, var det bare liv og glade dage! Jeg havde enormt meget fart på og kunne klare det hele. Men jeg blev faktisk indhentet lidt af virkeligheden,” fortæller han.
“Jeg oplever, at jeg nogle gange stadig er i en form for kamptilstand. Jeg tror, næsten alle fra mit hold på et eller andet tidspunkt har været lidt nede i kulkælderen efter hjemkomsten. Det er en stor kontrast til den ekstremt ressourcestærke nærmest stålperson, man er i Grønland.”
Som patruljefører i Sirius har Joachim indskrevet sig i et meget lille fællesskab: “Det er svært at forklare min mor, hvordan det føles at stå i en storm, man ikke vidste kom,” fortæller Joachim og holder en pause, inden han fortsætter i et mere alvorligt toneleje: “Man kan dø af det, men det kan jeg jo ikke sige til hende.”
Man kan dø af det, men det kan jeg jo ikke sige til hende.”
– Joachim, Slædepatruljen Sirius 2019-2021
UDSENDELSE UDEN KRUDT OG KUGLER
Slædepatruljen Sirius er en helt særlig tjeneste, som man ikke finder noget andet sted i Forsvaret. “Det har mange lighedstræk med andre former for udsendelser. Flere af mine kammerater kommer hjem og er enormt adrenalinsøgende. Selvom de netop ikke er hjemvendt fra krig, krudt og kugler. Men kroppen bliver indstillet på at have den mængde adrenalin i kroppen, og så mangler man det simpelthen,” forklarer Joachim.
“Vi er deroppe i to år, og det er lang tid for et menneske. Når ens hjerne har vænnet sig til den livsstil, så kan det være rigtig svært at stille sig tilbage igen.”
I Danmark er hverdagen fuld af bekymringer: Regninger, aftaler og for gammel mælk. I Sirius er det noget andet.
“I Sirius har man få bekymringer, men de, der er, er ofte ret alvorlige og kan have store konsekvenser,” fortæller Joachim. Der er ikke noget perimeterhegn, der beskytter Siriusfolkene, men kun en teltdug. Der er ingen hjælp at hente, hvis patruljen går gennem isen. De er kun sig selv og deres hunde.
“Man bliver enormt bevidst om sine omgivelser. Hvordan isen lyder, hvordan den ser ud, om hundene opfører sig anderledes. Jeg har prøvet at gå igennem isen,” indskyder Joachim: “Man er altid klar, selv når man sover. To år i træk.”
Da han kom hjem, var det anderledes: “Man gik fra et stærkt sammentømret meningsfællesskab med kollegaer, man stolede på med sit liv, til at komme hjem til fællesskaber, der er meget mere spredte, hvor folk har gang i hundrede ting”.
AT GÅ GENNEM ISEN
At være blevet beskudt af fjenden eller at have påkørt en IED er voldsomme oplevelser, der kan sætte sig i krop og sind. I Danmark er der heldigvis stor bevågenhed omkring PTSD for hjemvendte kampsoldater. Men hvordan er det for dem, der har været i kamp mod naturen?
At vende hjem er jo ikke kun for kampsoldater.”
– Joachim, Slædepatruljen Sirius 2019-2021
“Det er måske mindre legitimt at tale om at tage noget med sig
fra en livsfarlig storm i forhold til en livsfarlig ildkamp,” siger Joachim. “At køre på en IED og gå gennem isen er to helt forskellige oplevelser, men de har alligevel det til fælles, at man skal kæmpe for livet. At opleve ekstreme ting kommer ikke uden en pris,” sådan slutter Joachim og tilføjer til sidst: At vende hjem er jo ikke kun for kampsoldater.
Skrevet af Louise Maegaard
Denne artikel er udgivet i SOLDATEN – Maj 2024. Du kan læse hele magasinet lige her.