Hver sommer drager der nye spændte elever op til Arktis, for at gøre tjeneste ved Slædepatruljen Sirius i Nordøstgrønland. Men vejen dertil er lang og kræver mange livsnødvendige uddannelser.

“MAN ER IKKE SUPERMAND, NÅR MAN SØGER. DET KRÆVER BARE EN MENTAL ROBUSTHED”

På forskolen til Sirius skal man igennem mange kurser, uddannelser og prøver for derefter at stå i Arktis og lægge depoter ud til sin egen efterårsrejse. Men vejen derhen er ikke ligetil. Der ligger mange måneders forberedelse, før man står deroppe. “Når man tænker på ‘Sirius’, tænker folk ofte kun på at køre slæde i to år, men der ligger meget mere bag ved det, for at det kan være muligt,” forklarer Henrik, som er leder ved Sirius forskolen. Han forklarer, at der kræves meget af eleverne, og det er de færreste, som kommer hele vejen. Det er ikke kun det fysiske, der skal til for at klare de lange slæderejser. Det er også en mental robusthed, så man kan håndtere situationer, der kan blive livsfarlige.

Det handler om at tro på det

– Toke, elev på Sirius forskolen

“Man er ikke supermand, når man søger ind i Sirius. Det kræver bare en mental robusthed. Det er også en robusthed, der udvikler sig hen ad vejen, man skal bare være nysgerrig på det,” forklarer Henrik. Toke og Sebastian er to af de fem elever, som er tilbage på forskolen til Sirius. Inden de søgte i Sirius, var de begge i Hæren. ”Jeg søgte efter syv år som konstabel ind i Sirius. Jeg blev inspireret af naturen, kammeratskabet og arbejdet, da det ikke er noget, man finder andre steder,” fortæller Sebastian på 27, og hans kollega supplerer: “Jeg har gået og tænkt på at søge længe. Jeg startede i Forsvaret, hvor drømmen voksede, og hvis jeg skulle søge, så gav jeg skuddet nu. Og nu sidder jeg her,” fortæller Toke på 21 med et smil på læben. Allerede efter sin værnepligt i Livgarden overgik han til forskolen til Sirius.

“MAN BLIVER IKKE HÅNDVÆRKER PÅ TRE DAGE”

Eleverne på forskolen til Sirius er på TECHCOLLEGE i Aalborg for at tage lynkursus som mekaniker. De skal på få dage forstå, hvordan en motor er opbygget, og hvordan de skiller den ad. På den måde får de det nødvendige kendskab til en motor, så de selv kan håndtere de udfordringer, der kan opstå ved tjenesten i Grønland. “Det er meget korte og intensive forløb, vi har på uddannelserne,” forklarer Toke og fortsætter: “Man får en værktøjskasse med redskaber, som man kan tage i brug deroppe. Det er et grundlæggende kendskab til det arbejde, men man bliver ikke håndværker på tre dage!”

I en måned gennemgår eleverne alle håndværksuddannelserne som mekaniker, tømrer, elektriker, og får et kendskab til træarbejde og oliefyr. “Det er et ret komprimeret program. Man vil gerne uddanne eleverne til alt, men det er ret svært, da alle uddannelser tager tre til fem år for sig selv i det civile. Derfor skal de have den grundlæggende viden, når de kommer derop, og det er deres eget ansvar at udvikle og uddanne sig videre,” forklarer Henrik.

At man er væk i så lang tid skal ikke begrænse eller afskrække én

– Henrik, leder ved Sirius forskolen

EN FORSKOLE MED STEJL INDLÆRINGSKURVE

“Læringskurven er stejl, man skal kunne følge med. At mestre et håndværk tager lang tid, det er ikke det, der er formålet for os, vi skal kunne det grundlæggende,” forklarer Sebastian. Eleverne startede tilbage i oktober på forskolen med et langt og krævende program. De kompetencer, som der kræves af dem, er altafgørende for overlevelse og arbejdet i det barske arktiske miljø. Men det er ikke muligt på otte måneder at lære alt til perfektion, tværtimod skal de rettere have fået et kendskab til det håndværk. “Når de er nordpå, kan de ikke bare køre til mekanikeren, hvis motoren på snescooteren er frosset til eller brændt sammen. De skal kunne alt, og hvis de ikke selv kan reparere det, så skal de med én i telefonen, kunne følge vejledningen. Og det kan de kun, hvis de har haft det i hænderne før,” forklarer Henrik.

 

Det er en befriende følelse, når man først lige har vænnet sig til at være væk. Du er ikke begrænset af noget, du er bare til stede i nuet

– Henrik, leder ved Sirius forskolen

“VERDEN FORSVINDER IKKE, FORDI MAN ER VÆK I TO ÅR”

Ud over den praktiske del af forskolen, er der også en anden og lidt mere personlig del eleverne skal tage stilling til. Patruljerne er afsted i flere måneder ad gangen, hvor de meget af tiden ikke kan komme i kontakt med omverdenen. Og det skal man være forberedt og indstillet på. “Jeg tror mange af overvejelserne i forhold til Sirius handler om hjemmefronten. Vi lægger op til og anbefaler, at eleverne skal tale og afklare med dem derhjemme, at de rejser væk i to år,” forklarer Henrik og fortsætter: “Ens første år i patruljen går hurtigt. Det andet år går rigtig hurtigt. Man har travlt oppe i Grønland, så der når man ikke altid at få den hjemve, i modsætning til dem derhjemme, der sidder og venter på én. At man er væk i så lang tid, skal ikke begrænse eller afskrække én.” Det er overvejelser, som Toke og Sebastian har gjort sig. “De mennesker, der er der inden man tager af sted, de er der også, når man kommer hjem,” forklarer Toke, og Sebastian supplerer: “For mig har det ikke været en bekymring at skulle være væk hjemmefra. Jeg tror ikke, at verden forsvinder, fordi man er væk i to år.”

 

Skrevet af Caroline Amalie Dittweiler

Denne artikel er udgivet i SOLDATEN – Maj 2023. Du kan læse hele magasinet lige her.

You may also like

Comments are closed.

More in Forsvaret