En folkeskoleelev besøger værnepligtigen

I sidste uge havde SOLDATEN besøg af folkeskolepraktikanten, Villads. I den forbindelse var SOLDATEN på besøg ved Livgarden. Villads lavede efterfølgende en artikel og en kort video, om hvordan det er, at være værnepligtig. Læs med her!

Som værnepligtig vågner man altid op til en travl, men også spændende hverdag. Man skal som det første have redt sengene og gjort rent på hele værelset. Kl. 7:00 kommer sergenterne, og kontrollerer alle stuerne fra top til tå. Hvis ikke værelset er fuldstændig rengjort, bliver de bedt om, at gøre det igen indtil værelset skinner. De værnepligtige skal også have spist morgenmad inden kl. 7:00. Derfor bliver en værnepligtigs vækkeur allerede sat til omkring kl. 5:00.

Rekrutter afventer undervisningsstart.

Ingen dag er ens for en værnepligtig, men man kan dog groft opdele dagene i kasernedage og feltdage.

På en feltdag er man ude i øvelsesterrænet. Man får sløring i ansigtet, kampstøvler på og et gevær i hånden. I felten lærer de værnepligtige teorier om, hvordan man bevæger og agerer på en slagmark. Der findes også feltture, hvor de værnepligtige skal sove ude i skoven i flere dage i træk.

Rekrutter afprøver nærkampsskydestilling

Vi fulgte de værnepligtige ved Livgarden en dag, hvor de var på Garderkasernen. Efter deres
stuekontrol, gik dagen rigtig i gang. De forskellige hold skulle forskellige steder hen. Det kunne f. eks. være nærkamp, hvor de lærte at slås. Det kunne også være, de skulle lære, hvordan man håndterer et våben eller hvordan man kommunikerer via radio.

Kl. 12:00 var der frokost. En værnepligtig spiser meget mad som de køber i cafeteriaet. Det er også forståeligt nok, da det er en hård hverdag, de har.

 

Jeg interviewede tre rekrutter fra Livgarden, om hvordan det er at være værnepligtig.

Hvorfor ville du være værnepligtig og hvordan har det været indtil videre?

Rekrut Jensen: Jeg kunne godt tænkte mig at prøve kræfter med det, jeg kan også godt lide at være fysisk aktiv. Det har været rigtig hårdt indtil videre, jeg har også været lidt stresset, da der hele tiden sker noget.

 

 

 

Rekrut Larsen: Jeg har altid godt kunne tænke mig at væreværnepligtig. Da jeg var lille så jeg gardere, og det har altid været min drøm. Så langt som jeg er kommet, synes jeg det meget fedt. Det er et sindssygt godt fællesskab vi har, os rekrutter.

 

Rekrut Christiansen: Jeg gør det fordi, jeg har drømt om det i lang tid. Jeg gør det også fordi, jeg måske kunne få nogen evner, som jeg vil have gavn af, på længere sigt. Jeg kunne nemlig godt tænke mig at fortsætte i HRU og prøve kræfterne af og se om de rækker til at være i en specialstyrke. Indtil videre er det, det fedeste jeg har prøvet. Vi har et rigtig godt fællesskab herinde, jeg kan godt lide hvordan det hænger sammen. Så det er bestemt noget jeg synes om.

 

Hvilke forskelle er der mellem at være civil og at være i militæret?

Rekrut Jensen: Det er helt sikkert disciplinen. Herinde skal man stå på en bestemt måde, man taler også anderledes. Vi har også meget mere respekt herinde, specielt overfor sergenterne.

Rekrut Larsen: Den størst forskel herinde for mig, er nok disciplinen. Den er meget streng herinde.

Rekrut Christiansen: Disciplinen er helt sikkert den største forskel. Det er en helt anden måde man er på herinde. Disciplinen er meget strengere, men jeg kan nu egentlig meget godt lide det.

 

Hvad er den værste- og bedste oplevelse indtil videre?

Rekrut Jensen: Jeg har ikke rigtig én bedste oplevelse endnu, men værste oplevelse, det må være at stå så tidligt op om morgenen, og rengøre værelset.

Rekrut Larsen: Det er helt klart at få lov til at skyde. Det har jeg altid godt kunne tænke mig. Den værste er nok de fysiske øvelser, de er virkelig hårde, men jeg kommer altid igennem, på grund af min vilje.

Rekrut Christiansen: Det var et tidpunkt, hvor en havde brækket benet, og hele delingen hurtigt skulle over til sergenten. Da hjalp hele delingen hinanden ved at bære ham der havde besvær med at gå. Det var virkelig fedt at mærke hvordan vi i fællesskab arbejder sammen. Den værste er nok når vi skal op om morgenen, og rengøre hele værelset.

Rekrutter undervises i nærkamp. Tryk på billeder og se artikel i SOLDATEN om nærkampsundervisning i Den Kongelige Livgarde på side 18.