Læs med, når SOLDATEN kommer helt tæt på Jægerkorpset. De har i aften og i nat til opgave at udføre et bagholdsangreb og nedkæmpe en fjendtlig kolonne. Som et twist under angrebet bliver en af deres kammerater skudt i maven, så der bliver hurtigt iværksat en effektiv plan, hvor deres specialer kommer i spil.
KLARGØRING FØR ANGREB
Dagens befaling er slut, og klargøringen før afmarch er sat i værk. 2. squadron skal i aften og nat gennemføre et bagholdsangreb på en fjendtlig køretøjskolonne og tilfangetage en HVT (high value target), der befinder sig i kolonnen, og nedkæmpe den resterende fjende.
Tilbage på Flyvestation Aalborg er patruljen klar til at sidde op på motorcykler og MRZRs, som er et lille og taktisk terrængående køretøj, der kan komme vidt omkring. I mørkets frembrud kommer patruljen susende på en lang enkeltkolonne mod deres første lokation.
EN ARBEJDSPLADS UDOVER DET SÆDVANLIGE
“Arbejdet som jægersoldat minder meget lidt om andre arbejdspladser. At være jægersoldat er mere en livsstil end en arbejdsplads. Man bruger mere tid her, end man bruger andre steder. Derfor bliver det også hurtigt en del af ens identitet,” fortæller Emil, som er operativ jægersoldat. Arbejdsdagen starter typisk ved 7-tiden ligesom på mange andre arbejdspladser, men arbejdet varierer hele tiden. Ved Jægerkorpset er arbejdsopgaverne ofte delt ind i uger, hvor der er fokus på de samme fag eller aktiviteter i én eller flere uger. “Der kan være uger, hvor vi springer i faldskærm, næste uge træner vi bagholdsangreb, og ugen efter øver vi CQB, Close Quarter Battle, som er kamp i bygninger. Så der er en stor variation i det, vi laver,” fortæller Emil.
“Husk, du kommer ikke igennem optagelsen alene, du gør det som et hold”
– Carl, operativ jægersoldat
Udover den daglige træning på Flyvestationen deltager jægersoldaterne også i udenlandske kurser og i samtræning med andre enheder, hvor de kommer ud af landet og arbejder sammen med soldater fra andre nationer og deres samarbejdspartnere. Ved siden af de forskellige moduler bliver der også afsat et par uger om året, hvor hver jægersoldat dyrker sit individuelle speciale og sin egen patruljefunktion, så de får opretholdt niveauet.
IVÆRKSÆTTELSE AF PLANEN
En time efter, at kolonnen er kørt fra Flyvestationen, ankommer de, og køretøjerne bliver hurtigt placeret taktisk. Det første hold er allerede nu ude og analysere terrænet for gode placeringer for bagholdet. Kort tid efter kommer de tilbage, giver en kort briefing, og så bliver planen ellers iværksat.
I lette og hurtige bevægelser kommer de frem til lokationen for bagholdet. Patruljen lægger sig godt til rette bag en bakketop med gode observationsmuligheder ned mod vejen, hvor fjenden vil komme kørende. En drone bliver sat i luften for at klarlægge, hvornår kolonnen vil komme kørende. Lyden fra dronens propeller og vindens susen i trætoppene er det eneste, der er at høre i miles omkreds. Terrænet er helt øde, men hvad fjenden ikke ved er, at patruljen i dette øjeblik ligger klar til at nedkæmpe dem.
FJENDEN I SIGTE
Efter 20 minutter bliver der kaldt over radioen. Fjenden er nu to minutter væk fra bagholdsstedet. Patruljen indtager deres stilling, og den brummende lyd fra fjendens køretøjer bliver tydeligere og tydeligere. Kolonnen er nu i sigte, og et brag lyder foran det forreste køretøj, efterfulgt af et højt brag fra den bagerste vogn. Ilden er fri, og patronhylstrene farer igennem luften. Jægerne har stormet og nedkæmpet køretøjskolonnen, hvor de herefter har lokaliseret den eftertragtede officer, som bliver eskorteret ud af bilen til afhøring. Den fjendtlige styrke må efter kort tids kamp erkende, at det er et tabt slag.
“Det er en livsstil og identitet mere end det er en arbejdsplads”
– Emil, operativ jægersoldat
Ved kontrol af livstegn ved fjenden konstaterer jægersoldat Tobias til sin store overraskelse, at hans kammerat ligger såret blandt de nedkæmpede fjender. “Shit, det er én af vores egne,” udbryder Tobias, hvorefter han får kaldt op over radioen, at han har brug for en medic hurtigst muligt. I lynets hast ankommer en medic til stedet, hvorefter Tobias og medic i samarbejde får nødflyttet deres kollega bag ved bakketoppen. Det står hurtigt klart, at deres kammerat er i livsfare efter skud i maven og benet, og skal behandles med det samme. Der bliver lagt en hurtig og midlertidig forbinding, så en yderligere og mere effektiv behandling kan finde sted på en sikker lokation. En brummen nærmer sig, og gennem deres NVG, Night Vision Goggles, kan de se, at det er deres eget køretøj, der er klar til afhentning af dem.
“JEG HAR VIDST, AT JEG VILLE VÆRE JÆGERSOLDAT SIDEN 7. KLASSE”
Livet som jægersoldat er barskt og hårdt. Derfor er det heller ikke hvem som helst, der er egnet til opgaven. “Instruktørerne gennemfører en grundig udvælgelsesproces, når det handler om ansættelse af nye soldater i Jægerkorpset. Der bliver ikke gået på kompromis, selvom vi mangler
soldater heroppe,” fortæller Jægerkorpsets rekrutteringsbefalingsmand og instruktør ved Jægerkorpsets kursussektion, som er tidligere operativ jægersoldat. To af de operative jægersoldater, som er kommet gennem nåleøjet, er Carl og Emil.
De indgår nu begge to i de aktive squadrons, der til daglig hører til på Flyvestation Aalborg. “Siden 7. klasse har jeg vidst, at jeg ville i Jægerkorpset. Jeg er blevet inspireret af deres korpsånd og opgaveløsning gennem de dokumentarer og serier, der har kørt i fjernsynet gennem tiden,” fortæller Carl. Han er siden sin start i Jægerkorpset kun blevet bekræftet i det, han havde forventet. “Vi bruger mere tid heroppe, end vi gør derhjemme. Så det er klart, at det lidt er som en ekstra familie, vi har,” smiler Carl. Emil er enig og supplerer: “Folk har kæmpet hårdt for at være her, så det kommer også til udtryk gennemdedikationen og motivationen til arbejdet. Alle går ind til en opgave med stor arbejdsglæde og engagement, hvilket til dels også skyldes de gode vilkår, der er sat for os.”
MED LIVET SOM INDSATS
Den sårede kammerat bliver placeret på ladet bag på køretøjet, og er nu klar til at køre mod et nyt behandlingssted. “Skynd jer lidt! Hvis ikke vi kommer afsted nu, så risikerer vi, at han dør!” bliver der råbt oppe fra passagersædet. Sidste mand springer med på ladet, og i et ryk kører køretøjet væk fra kamppladsen. På et sikkert sted bliver den fornødne førstehjælp ydet til deres sårede kammerat. Et drop bliver lagt, så infektionen i skudsåret kan blive holdt nede. Rutinemæssigt løser hver jægersoldat sin specialopgave.
“Når først en kollega bliver såret, så går det rigtigt op for en, hvor alvorligt det er”
– Carl, operativ jægersoldat
I situationer som denne ved alle præcis, hvordan de skal forholde sig. “Ved Jægerkorpset bruger vi den bedste mand til opgaven og ikke nødvendigvis den, der har den højeste grad,” fortæller Carl, som har været i Jægerkorpset de sidste fire år.
HELIKOPTEREN ER INDSAT
Den kritiske situation er blevet meldt op til kommandostationen, hvorfra der hurtigt bliver indsat en helikopter til afhentning af den sårede soldat. Transporttiden lyder på 30 minutter, så det handler om at bruge alle ressourcer på at holde deres kammerat i live.
“3, 2, 1, NU”
Efter 15 minutters kørsel stopper køretøjet. Bølgernes brusen fra vandkanten er tydelig, og den sandede overflade indikerer, at de ikke er langt fra Vesterhavet. Havets bølger bliver for en kort stund overdøvet af helikopterens roterende propeller. Alle mand gør klar til at overdrage den sårede soldat, så det går så gnidningsfrit som muligt. Fire mand tager fat om båren, en femte holder droppet, og medic’en laver de sidste notater, så han er klar til at overdrage informationen til helikopterens SAR-team, Search And Rescue. Helikopteren er nu få meter fra jorden, hvor blade, sand og sten begynder at suse rundt i luften. “På ‘nu’ løfter vi. 3, 2, 1, NU,” kommer det fra en af jægersoldaterne, som har et fast greb rundt om båren. På ingen tid er den sårede person bragt ind i helikopteren, informationen er overdraget, og jægersoldaterne er nu klar til at fortsætte deres øvelse. For natten er stadig ung, og øvelsen er langt fra færdig.
Skrevet af Sarah Sønderhøj Stub Petersen
*Navnene på de operative jægersoldater er opdigtede*
Denne artikel er udgivet i SOLDATEN – Marts 2023. Du kan læse hele magasinet lige her.