Sådan adskiller din norske værnepligt sig fra din

Norge og Danmark ligner hinanden, vi taler næsten samme sprog, og så har vi i begge lande værnepligt. Men hvor stor forskel er der egentlig på de to landes værnepligt?

Af Lene Færch Overgaard

Af Lene Færch Overgaard

Journalist

I flere menneskealdre har både Norge og Danmark gjort brug af værnepligten som en del af deres militær. Selvom afstanden mellem os er kort er der alligevel stor forskel på en norsk og en dansk værnepligt. SOLDATEN var sammen med Værnepligtsrådet, på besøg i Norge i november 2017 for at se lidt nærmere på vores nordiske kollegaer.

I sneen slører de sig

200 kilometer nord for Oslo – i Rena Leir – står de majestætiske bjerge dækket af et tykt tæppe af sne. Ude på den sneklædte mark kaster de norske værnepligtige sig ned i de kolde fnug. De er i gang med at øve ’delt spring fremad’ mod en fjende, man lige akkurat kan skue bag buskadset 100 meter fremme.

At være værnepligtig i en flot natur som denne er hverdag for de norske rekrutter, der tilpasser sig det sneklædte terræn med en delvis hvid snesløringsuniform. Udover det bruger de en kampvest til alle deres magasiner, andre geværgenstande, mad, vand og hvad end en soldat har behov for ude i felten. På deres hoved sidder en high-cut hjelm, som efterlader deres øre afdækkede. Sikkerheden er mindre, men funktionsdygtigheden er væsentligt større.

Det er de mest synlige forskelle mellem de norske og danske værnepligtige på denne formiddag i de norske fjelde. Men den vigtigste forskel kan man ikke se…

Danmark

Norge

4-12 måneders værnepligt 12 måneders værnepligt – førstegangstjeneste
Ca. 4200 årligt indkaldte Ca. 8000 årligt indkaldte
Basisuddannelse på 4 måneder, dernæst kan man videreuddanne sig ’Rekrutskole’ på 6-8 uger, dernæst overgår man til operativ tjeneste
Månedlig løn på ca. 12.500 kr. herunder 213,- daglige kostpenge Månedlig løn på 5000 NOK, gratis mad og 33000 NOK efter fuldført tjeneste.
Kvinder er værneretslige Kvinder født efter 1997 er værnepligtige
17,7 pct. kvindelige værnepligtige i 2016 16 pct. kvindelige værnepligtige i 2016
Samme fysiske krav, uanset køn Forskellige fysiske krav for de to køn

Specialisering til operativ tjeneste

I Norge specialiserer de norske værnepligtige sig for at kunne hjælpe med at løse operationelle opgaver efter blot seks til otte ugers rekruttid. I Danmark løser de værnepligtige med få undtagelser ikke operationelle opgaver under hele deres værnepligt. Efter de norske værnepligtige har gennemført rekrutskolen på 6-8 uger, venter der dem en stilling i Forsvaret, hvor de kan være alt fra kampvognsførere og bådoperatører til flyoperationsoldater. De værnepligtige skal altså udføre et reelt arbejde, hvor de bidrager til en større helhed i Forsvaret.

I Værnepligtsrådet drømmer de om lignende norske tilstande i det danske forsvar. ”I Norge får de værnepligtige i langt højere grad lov til at specialisere sig, og de er virkelig ’hands-on’ med mange forskellige opgaver,” fortæller Silje Kugelberg Madsen fra Værnepligtsrådet. ”At hjælpe med at løse en operationel opgave er noget, alle værnepligtige i Norge oplever. Det kunne være fantastisk, hvis der var flere værnepligtige i Danmark, der havde samme muligheder,” siger hun.

I Danmark er det kun få tjenestesteder, hvor man specialiserer sig. Det sker i Livgarden, hos gardehusarernes Hesteskadron, på Kongeskibet Dannebrog, i Søværnets Basisuddannelse, hvor de værnepligtige arbejder på sejlende skibe, samt i værnepligten i Beredskabsstyrelsen. Værnepligten i de kongelige tjenester og hos Beredskabsstyrelsen er væsentlig længere end de fire måneder, som er normalen for en almen HBU, SBU og FBU. I Norge skal rekrutterne aftjene 12 måneders værnepligt – ligegyldigt hvor de gør tjeneste.