Benjamin Kampmann er mekanikerlærling i Forsvaret. Det er en perfekt konstellation. God tid til at udføre arbejdet, arbejde med store køretøjer og mulighed for udsendelse efter endt uddannelse. Udover det kan Kampmann være sikker på at få kastet en kontrakt i nakken, det sekund du er færdig med din uddannelse.
Hvem er Kampmann?
I Oksbøl er 23-årige Benjamin Kampmann bidt af hverdagen. Han er mekanikerlærling, men han arbejder ikke med de biler, en sædvanlig lærling ville. Han arbejder med nogle af de største og mest spændende maskiner i Danmark. Det begyndte egentlig bare med en værnepligt i 2020, men to år efter stod han klar til at blive udsendt. Tre års arbejde i kanonlinjen og en udsendelse til Irak mættede Kampmann. En følelse af at have prøvet det, han skulle.
“Der skulle noget nyt til!”
Mekaniker i hjemlige rammer?
Kampmann var klar over, at han ville blive i Forsvaret. Han valgte derfor at blive en del af det militære lærlingeprogram i Oksbøl. Med det program kunne han blive i miljøet, han var blevet forelsket i, og stadig arbejde tæt på sine mangeårige kollegaer, samtidig med at han kom i gang med en spændende uddannelse.
“Jeg kom til Forsvaret direkte fra gymnasiet, så jeg har ingen uddannelse. Det er en god måde at få en uddannelse på, hvor jeg stadig kan bruge den, hvis nu Forsvaret ikke er mit sted længere. Jeg foretrækker dog helt klart at være i Forsvaret.”
Kampmann nyder tilværelsen på værkstedet i Oksbøl. Her har han en stabil hverdag. Med gode arbejdsvilkår har man tid til at dykke ned i arbejdet og bruge den tid, det tager.
“Vi har tid til at sørge for, at tingene bliver lavet ordentligt. Der er god kvalitet i arbejdet, der bliver lavet her, og der er gode kollegaer.”
– Kampmann, mekanikerlærling
Kampmanns værkstedschef er seniorsergent, men det gør intet for tonen mellem dem internt på værkstedet. Alle kan lave sjov med alle, og man skal endelig ikke holde tilbage med spørgsmål. Det er især med til at danne rammerne for et lærerigt og sundt arbejdsmiljø.
Udsendt mekaniker?
“Det er jo egentlig bare bedre løn, samme arbejde, nyt sted, nye mennesker og nye nationaliteter, man kan opleve. Superspændende opgave!”
Kampmann er på ingen måde i tvivl om, hvorvidt han vil udsendes som mekaniker. Dog understreger han, at det skal cleares med hjemlandet. Det store antal mennesker, som er essentielt for, at tingene kører som smurt på en udsendelse, kan Kampmann sagtens se sig selv i. Det kan han se frem til, efter han er færdig med sin uddannelse.
”Jeg har en bedre forståelse for arbejdet i Forsvaret”
Som militær lastvognsmekaniker lærling ser Kampmann først og fremmest, at han bliver god til lastbilerne. Det er her, hans speciale ligger. I fremtiden vil han også rigtig gerne arbejde med flere af Forsvarets store køretøjer. Især Piranha med morter og Eagle 5 tiltaler ham.
“Jeg har ikke kørt i alle køretøjerne, men jeg kender til dem alligevel og kender layoutet. Det gør, at jeg har en bedre forståelse for arbejdet i Forsvaret, da vi jo har noget større køretøjer end i det civile.”
Kampmann ser uden tvivl en fremtid i Forsvaret som mekaniker, der på flere måder tiltaler ham. Et unikt fællesskab på en kaserne, der føles som hjemme, og med en uddannelse, som også kan bruges, hvis lysten til at arbejde i Forsvaret skulle ophøre.
Kunne du også se dig selv arbejde på et af Forsvarets mange værksteder? Eller gemmer du på et svendebrev, som du gerne vil bruge i Forsvaret? Så klik på linket og læs meget mere om Forsvarets vilde elevpladser!
Skrevet af Nikolaj Vad-Schou
Denne artikel er udgivet i SOLDATEN – Oktober 2023. Du kan læse hele magasinet lige her.