Bliv skarp på din mentalitet med hjælp fra Frømandskorpsets
mentaltræningsteknikker. Med disse gode råd og erfaringer fra vores
undervandsstyrker kan dig og din gruppe forberede jer på måneder med
grænseoverskridende, lærerige og hårde oplevelser.
LAV HÅNDGRIBELIGE MÅL
Selvom tiden i trøjen er kortvarig, kan det alligevel gavne dig at skabe mål og delmål. Det er en af de mentalteknikker, som Elias, psykolog ved Frømandskorpset, bruger i frømandselevernes mentale uddannelse. Gør dig nogle tanker om, hvad du vil med din værnepligt. Ønsker du for eksempel at blive bedre til at løbe, skyde eller fortsætte, indtil du ikke kan mere, skal du skabe nogle mål og delmål for at opnå det,” fortæller Elias. ”Hos eleverne knækker de deres otte måneders uddannelse op i bidder. Jo mere konkrete og kortvarige dine mål er, des nemmere er det for dig at nå dem.”
BRUG DIN VEJRTRÆKNING
Du er presset. Du føler, at din puls er på max. Du kan ikke høre, hvad sergenten står og siger, men du ved, at det ikke er godt. Hvordan håndterer du din krops reaktion på, at sergenten råber ad jer, at du har glemt dine nøgler, eller at du står og skal springe ud fra tre meters højde? ”Vejrtrækningen kan give ro og gør det nemmere at bevare overblikket. Tag en dyb indånding, og gentag det nogle gange, indtil du kan mærke, at det virker. Nu har du bedre forbindelse til pandelappen, som gør, at du kan høre, hvad sergenten siger, og pulsen kommer ned,” siger Elias.
VISUALISER DIN OPGAVE
”Dette er en teknik, som du skal bruge i et presset moment,” fortæller Elias. Det kan eksempelvis være, at delingen har været ude at løbe, og foran dig kan du pludselig se, at de andre bliver gennet ned i en stor sø, hvor de skal stå i et par minutter. ”Her kan du berolige dig selv ved enten at forestille dig, hvordan det vil være at komme ned i det kolde vand, eller du kan tænke tilbage på en god begivenhed, som giver dig den følelse, som du skal bruge til at kunne overkomme det kolde vand,” fortsætter Elias. Inden du begynder at gå i panik, skal du derfor danne dig nogle tanker om søen, vandet, temperaturen osv.
TAL MED DIG SELV OG HINANDEN
Det er den indre dialog, som er vores allerværste fjende, når vi prøver at overskride vores grænser. Hjernen vil gøre alt for, at du ikke skader dig selv, hvilket i sig selv er en god mekanisme, men den kan bare ikke se forskel på god smerte, som når du styrketræner og løber længere, og dårlig smerte. ”Vi mennesker skaber en negativ tænkning ret hurtigt. Der er ikke meget, der skal til, men her skal du udfordre de negative tanker. Hvis du eksempelvis tænker, at du vil give op, så skal du tænke: Hvad bidrager det til? Gør også dette i gruppen, så I udfordrer hinandens dæmoner,” siger Elias.
VI ERFARER, OG VI LÆRER
Du vil ikke kunne opnå mental robusthed eller overskride dine grænser ved at læse om det i en bog. ”I sidste ende handler det om, at man skal ud og erfare og gøre den praktiske del af opgaven. Sådan kan man erkende sine egne reaktioner og kende sig selv,” fortæller Elias og fortsætter: ”Du behøver ikke vide, hvorfor du skal udføre opgaven. Husk at give dig selv ro ved at afgive fysisk kontrol, så der er plads til psykisk kontrol – eller omvendt.” Hvis du vil opnå mental robusthed, skal du acceptere, at det ikke er alting, du kan kontrollere, og at det sommetider skal være hårdt, for det er sådan, du erfarer og lærer.
GRUPPEN ER INTET UDEN SIT SVAGESTE LED
”Giv afkald på din personlige stolthed, og tag imod den hjælp, som du bliver tilbudt. Selv de mest overskudsagtige og toptrænede mennesker kommer ikke igennem værnepligten uden hjælp fra de andre. Du skal tænke på: Hvad giver jeg til gruppen? Hvis dine kammerater tvivler på sig selv, kan du spørge dem, hvad de tror, de bidrager med. Få dem til at tænke over dette,” fortæller Elias. Gruppen kan ikke klare sig uden sit svageste led. Du vil altid have en brugbar værdi, og det handler om at finde den, og bruge den positivt i gruppen.
Find andre gode råd i SOLDATENs Håndbog 3.