Øvelsesterrænet i Hvims: Tirsdag kl. 1423
De værnepligtige fra Søværnet befinder sig i øvelsesterrænet i Hvims et par kilometer uden for Frederikshavn. Her sidder de et par timer inde i deres eneste feltøvelse og skal til at stikke sig selv i låret med en kanyle. Ansigtsudtrykkene blandt de værnepligtige viser tydeligt, at flere af sømændene er pressede.
“Det skal bare udskydes, så længe det kan, og så skal det bare overstås, så hurtigt det kan!” siger MG 3113.
I virkeligheden hedder han René. Han kommer fra Frederikshavn og har så meget havn og hav i blodet, at han naturligvis endte som værnepligtig i Søværnet.
Han vil gerne søge videre i Søværnet, men han klager ikke over at blive hevet ud i skoven. “Jeg elsker det! Det er lige noget for mig.” Han glæder sig over sit valg om at søge Søværnet, da det tiltalte ham mere end Hæren og Flyvevåbnet.
“Det er det der med, at man kan komme ud og sejle i så lang tid. Jeg vil gerne være dæksgast på et skib. Ud at sejle lidt. Det ville være fedt!”
“Jeg elsker det! Det er lige noget for mig.”
– MG 3113, værnepligtig i Søværnet.
Øvelsesterrænet i Hvims: Tirsdag kl. 1519
De værnepligtige har været i gang i cirka seks timer, efter de blev jaget af sted kl. 0700. Nu står den på BSO, hvor de skal overnatte den første nat. Her skal de opsætte deres bivuakker og kortlægge området, de befinder sig i. De har 20 minutter, og opgaverne skal fordeles.
De skal også sætte latrinet op, og snakken går lystigt på, hvordan man kan undgå at bruge det.
“Dadler forstopper!” fortæller en menig sine kammerater, mens han sætter teltflagen op.
I Søværnets værnepligt kommer man ud at sejle. Det mest attraktive for René bliver sejlturen gennem Atlanterhavets meterhøje bølger, når de sætter kursen mod Grønland.
“Jeg tror, at jeg vil få oplevelser, som er unikke for Søværnet. Oplevelser i udlandet. Det har du selvfølgelig også i de andre værn. Men det er lidt federe, for mig i hvert fald, at komme ud og sejle flere steder i verden. Til Grønland og måske til Afrika senere hen.”
Jeg tror jeg vil få oplevelser, som er unikke for Søværnet.
– MG 3113, værnepligtig i Søværnet.
Parkeringsplads i Hvims: Tirsdag kl. 2046
Ved 21-tiden er de to delinger samlet på en parkeringsplads i Hvims. De har endnu ikke fået mad, men deres befalingsmænd føler sig gavmilde og har købt dåsemad ind til dem. Sømændene finder kogekar og rævesaks frem. Det er med at være kreativ og meget sulten, for det er nok ikke mad, de normalt ville lede efter i supermarkedet derhjemme.
Det lader dog ikke til at være problem, og på fornemste vis tryller de den ene mageløse ret frem efter den anden.
René har en klar ide om, hvad der er det mest tiltalende ved Søværnet. Det handler om en unik rolle og et kammeratskab, man ikke finder andre steder.
“På en båd tror jeg, at sammenholdet kører op i en lidt højere enhed, for hvis der er en opgave, der ikke bliver løst, så vil du ikke kunne udføre den anden. Derfor føler jeg også, at jeg gør en forskel. Man påtager sig en opgave og har ansvaret for, at den udføres ordentligt og i tide, så det ikke går ud over resten af besætningen.”
“Jeg vil helt klart anbefale at søge Søværnet på grund af kammeratskabet og oplevelserne, man får. Spring ud i det!”
– MG 3113, værnepligtig i Søværnet.
Aalborg øvelsesterræn: Onsdag kl. 0830
Anden dag på feltturen byder på nogle mere strabadserende udfordringer. Efter en kort bustur er soldaterne nu i Aalborg øvelsesterræn, hvor de efter en smuk march gennem det bakkede terræn bliver opdelt i grupper. I grupperne skal de dyste mod hinanden i båreræs med en person på båren. Vejret er med dem, så udover sand og bakker spiller den høje sol og de 28 grader også en faktor i denne udfordring. Det bremser ikke arbejdet, og de klør på!
Kun et par slurke vand er der tid til, før den nu står på feltforhindringsbane. Med samarbejde og effektivitet får delingen en flot tid på 22 minutter og 28 sekunder.
“Nu får I lige lov til at lave alt det der hippiepis der, klap hinanden på skulderen og så videre, og så får I 30 minutter til at skaffe.” Melder Oversergent Wæver.
Oversergent Wæver fører sømændene gennem feltøvelsen og sikre sig, at gasterne på Forsvarets skibe kan forsvare landet.
“Vi gennemfører feltturen for de værnepligtige dels for at teste deres evne til at håndtere pres men også fordi, at efter deres værnepligt er de en del af totalforsvaret. Selvom man er i Søværnet, skal man stadig kunne indgå i totalforsvaret, og dermed skal vi også kunne træne vores grønne færdigheder. De skal have en fornemmelse af, at de kan klare prøvelserne, selvom de er sindssygt pressede. Her er det især uvished og det mentale spil, vi gør brug af,” fortæller oversergent Wæver.
En sø nord for Hvims: Onsdag kl. 1447
Det er ikke ofte, at værnepligtige har lyst til VAPA. I dag er det anderledes. Efter de fysisk hårde prøvelser er det nemlig blevet tid til VAPA. Det foregår i en lokal sø nær Skagen. Humøret er forbløffende højt, og ventetiden giver de værnepligtige mulighed for at trække vejret og vende de seneste døgn med hinanden. Alle klarer sig over med en tør taske, så de fleste er stadig ved godt mod. Søværnets folk burde jo i sagens natur også nyde en tur i vandet.
Tværsted Strand: Torsdag kl. 1119
Usikre på, hvor lang tid de har tilbage af feltturen, trætte og mentalt drænede kæmper delingerne sig op langs Tværsted Strand. De værnepligtige ved ikke selv, hvornår de kommer hjem, men de kan trøste sig selv ved tanken om, at det er deres eneste felttur, og at det bliver fredag om lidt.
Skrevet af Nikolaj Vad
Denne artikel er udgivet i SOLDATEN – September 2023. Du kan læse hele magasinet lige her.