Hvis det mentale og fysiske pres også er kommet som en overraskelse for dig, så bare tag det roligt, du er i trygge hænder. Tobias, som er en erfaren patruljefører fra Sirius, giver dig nogle gode redskaber til at klare presset, som du kan tage med dig i lommen.
“Stress er en god ting”
“Når vi mennesker bliver stresset, så er kroppen så smart designet, at den udløser adrenalin. Det betyder, at din krop giver dig mere power til at kunne udføre din opgave,” fortæller Tobias.
Ligesom det er vigtigt at lære at håndtere stress i kroppen, understreger han, at det er vigtigt at lære, hvordan man kommer ned igen, så man kan falde til ro. Det kan der være mange metoder til, men for Tobias har særligt én metode været gavnlig: at snakke med sine nærmeste.
Under de 26 måneders tjeneste i Grønland som Sirius-patruljefører fortæller Tobias: “På et tidspunkt bliver vi fanget ind i en voldsom storm. Det tager hårdt på os, da den varer ved i dagevis. Så snart mig og mine makkere kommer i læ for stormen, og der er styr på situationen, ringede jeg faktisk til min mor for at få oplevelsen ud af kroppen, så jeg kunne lade batterierne op igen.”
Så snart du kommer over halvvejs, så er det ligesom at gå ned ad bakke – Tobias, patruljefører
Forbered dig på det, som du kan forberede dig på
Som soldat vil du komme til at støde på en masse uvisse faktorer, som du ikke kan ændre på, og det vil du allerede stifte bekendtskab med i værnepligten. Accepter det fra start af, for du kan alligevel ikke ændre på det.
Tobias’ metode til at forberede sig på det uvisse er at fokusere på de ting, man kan ændre og gøre, hvad man kan for at udbedre en situation. “Få styr på dine stumper, drik vand og spis godt, skift de våde sokker, og tag den søvn, du kan få.” Når det uvisse så kommer, så er du klar til at møde disse udfordringer.
Hold humøret højt med målet for øje
Det kan være svært at fokusere på det positive, hvis hver en legemsdel på din krop gør ondt, men her er det, at det handler om psyken fremfor fysikken. Det har Tobias mærket på egen krop. Her fortæller han om sin teknik med at dele målet op:
“Vi skulle gå 100 kilometer henover isen. Landskabet var øde. Jeg delte ruten op i små bidder. Ved hver femte kilometer kunne jeg derfor fejre en lille sejr. Det holdt motivationen oppe, selvom målet stadig var 100 kilometer. Så snart du kommer over halvvejs, så er det ligesom at gå ned ad bakke.”
Slå koldt vand i blodet – du ved det jo godt!
Det er på mange måder nogle pressede situationer, man kommer ud for som patruljefører i Slædepatruljen Sirius, og derfor tydeliggør Tobias også, hvor vigtigt det er at gøre, som man har lært.
“Mig og min slædemakker falder på et tidspunkt gennem isen. Det var ikke så slemt, men min udrustning og jeg selv blev da alligevel ret våde. Det kunne jo potentielt gå hen og blive farligt. Men så agerede jeg ud fra det, jeg havde lært, og lod kun de rationelle tanker få plads.”
Giv det lige en chance til
Det er ikke altid sjovt at rende rundt i mudder til knæene eller stå i AKP’et i flere timer en iskold og sort nat. Der er måske mange gange, hvor du har haft lyst til at give op og måske stiller spørgsmålstegn ved hele din motivation for at være her. Men her skal du vide, at du ikke er alene!
“Jeg kan huske en episode, hvor vintertræningen var ekstra hård. Jeg var godt presset. Jeg troede egentlig, vi var færdige med opgaven, men da vi ikke var det, går jeg op til en på de andre på holdet. Jeg fortæller ham, at jeg ikke er sikker på, at det her er mig. Han siger, at han faktisk også har det på samme måde, og så var vi lige pludselig to om det. Så blev det nemmere at håndtere.”
Man kommer meget længere ved at løfte i flok – om man er i værnepligten eller Slædepatruljen Sirius.
Overvejer du at søge uddannelsen til Patruljefører?
Uddannelsen til Slædepatruljen Sirius er en hård og specialiseret uddannelse, som kræver fysiske og mentalt stærke soldater.
Med en masse redskaber i bagagen og en benhård vintertræning, der har til formål at afprøve soldaterne i et barskt miljø, vil man efter uddannelsen blive sendt på 26 måneders tjeneste i Nationalparken i Nordøstgrønland. Her vil man have ansvaret for kontrol af ekspeditioner, patruljeringer og overvågninger.
Du kan læse meget mere om uddannelsen til Patruljefører her, men hvis du allerede nu ved, at du vil være i specialstyrkerne, så er det med at hoppe til tasterne, for ansøgningsfristen er den 1. september.
Læs om flere gode råd i SOLDATENs Håndbog 2.