Hvordan er det lige jeg skal forholde mig til træningen i min nye hverdag? I værnepligten bruger du kroppen i længere tid og større omfang, end hvad de fleste er vant til. Du og dine kammerater vil reagere forskelligt på denne forandring, og som ny rekrut er det vigtigt at lære sin krop at kende fra start!
VED JEG ALTID, NÅR JEG HAR FÅET EN SKADE?
Størrelsen af en skade kan variere, og det er ikke altid, at en skade er synlig eller kan vurderes med egne øjne. Nogle skader ophober sig over længere tid, mens andre sker grundet et uheld. Hvis du generelt har kontinuerlig smerte i en længere periode, og det føles unaturligt, er det en god ide at tage på infirmeriet, så de kan fortælle, hvad der er galt.
FOREBYGGELSE
• Undgå vrid eller bevægelser, der foregår med ryk eller stød.
• Brug benene ved tunge løft fra jorden, så du ikke overbelaster ryggen. Gå ned i en squat og ret ryggen, når du samler noget tungt op fra jorden.
• Træn med langsomme og kontrollerede bevægelser. Det gælder både, når du varmer op og under selve træningen.
• Undgå helt generelt at belaste dine led i yderstillinger, når du træner – f.eks. at overstrække dine knæled.
• Stræk ud om aftenen, eller når du har tid. Især efter de meget aktive dage, er det godt at få løsnet op i leddene.
• Fortæl din sergent, hvis du under en fysisk hård træning oplever en unaturlig smerte i dine led eller muskler, og spørg evt. om du kan lave en anden øvelse, så du stadig er motiveret for tjenesten, men lytter til din krops signaler.
VIGTIGT
Det er vigtigt, at du reagerer på, at du har fået en skade. Hvis du ignorerer den, kan du risikere, at det bliver endnu værre.
Få skaden vurderet af fagligt uddannet personale, som du kan kontakte på infirmeriet. Følg infirmeriets vejledning og gør det tydeligt for dine sergenter, hvad du har fået besked på. Her er det godt at notere med det samme, hvordan du skal forholde dig til skaden, så du kan være klar og tydelig i din forklaring.
Hvis skaden er sket under tjeneste, er det vigtigt, at du melder det som en arbejdsskade.
HUSK PÅ
Ømhed og spændte muskler er helt normalt og er et signal på, at din krop presser sig selv til at blive stærkere. Ømme muskler er “gode træningssmerter”, mens ledsmerter, som ikke forsvinder i løbet af nogle timer, er et tegn på overbelastning.
NÅR SKADEN SKER
Kommer du eller en kammerat til skade i felten, på cindersbanen eller anden vis i tjenesten, kan du benytte huskeordet: RICE(M)
R (Rest)
Den skadede person lægges ned og holdes i ro. Få overblik over skaden og fjern evt. påklædning fra området.
I (Ice)
Hvis det er muligt, kan du putte en ispose på skaden. Der skal placeres et tyndt klæde mellem is og hud for at undgå frostskader. Hvis is ikke er til rådighed, kan koldt vand til nøds bruges.
FOKUS: Læg is på skaden i 20-30 minutter. Herefter holdes en pause på 60 minutter. Dette gentager du fire-seks gange.
C (Compression)
En stram elastikforbinding anlægges på skaden. Isposen kan lægges under kompressionen.
E (Elevation)
Skaden eleveres over hjerteniveau. Dette mindsker blødningen til området.
M (Mobility)
Er skaden lokaliseret over et led, skal leddet bevæges så meget som muligt i ispauserne inden for smertegrænsen. Her er der kun tale om led, fordi muskler ikke må bevæges de første 48 timer, da det kan forsinke en hurtig heling.
HVORDAN ER DET LIGE MIN KROP FUNGERER?
Kroppen tilpasser sig selv til fysisk aktivitet og træning i hverdagen. Allerede efter en træningsperiode på fire til otte uger vil der ske fremgang for den enkeltes styrke og kredsløb. Knogler, sener og ledbånd har en længere tilpasningstid, hvilket er en af hovedårsagerne til, at nogle værnepligtige får skader ved en stor mængde træning over en kortere periode. Derfor, hvis træningsmængden, intensiteten og fremgangen bliver for stor i kombination med manglende restitution, vil der være stor sandsynlighed for, at der opstår skader efter ca. seks til otte uger. En veltrænet
person restituerer hurtigere end en utrænet og er i mindre risiko for at opbygge en skade.
Vil du vide mere om træningen i din værnepligt? Læs hvordan du optimerer din præstation i basistesten her.
Du kan finde vores gyldne råd til din tid som værnepligtig i SOLDATENs Håndbog 3.