Hvordan er det at være værnepligtig i Norge? Og hvordan er det i Danmark? Få et indblik i de værnepligtiges hverdag gennem en værnepligtigs øjne.

Mød menig Rødovre og menig Opdal. De startede begge deres værnepligt i august 2021, men har et sprog til forskel og 2.274 km imellem hinanden. Menig Rødovre er 22 år gammel og gør tjeneste ved Gardehusarregiment i Rønne på Bornholm. Menig Opdal er 18 år gammel og er tjenestegørende ved Panseret Ingeniørtroppen i Finnmark, som ligger i Nordnorge.

Hvad er det bedste ved at være værnepligtig?

🇩🇰 Menig Rødovre: ”Det må være det sammenhold, der er. Man kommer ud i nogle pressede situationer sammen, så man lærer hinanden at kende helt vildt hurtigt.”

🇳🇴 Menig Opdal: «Det er forskjellig hver dag. Å være ute og aktiv, lærer nye ting og så syns jeg, det er kjekt at der er så mange forskjellige folk. Det var en annerledes enn det jeg er vant med.»

Menig Opdal inden morgenappel.

Hvad har været den største forskel på din hverdag i værnepligten og din hverdag civilt?
🇩🇰 Menig Rødovre: “Den største forskel er, at man ikke altid ved, hvad der kommer til at ske, og man må acceptere at kontrollen ligger hos nogle andre.”

🇳🇴 Menig Opdal: «Kanskje at det så strukturert. Det er alltid noe nytt å gjøre og så blir det styrt så jeg får ikke velge så mye selv.»

Menig Rødovre på bevogtningsøvelse. Klik på billedet for at læse om Bornholms bevogtningsøvelse.

Hvornår har du været allermest presset under din værnepligt?

🇩🇰 Menig Rødovre: ”Det må helt sikkert være første dag på patruljeturen, hvor vi blev vækket klokken 0100 om natten og skulle gå nogle af 30 kilometer med rygsæk. Der var jeg lidt presset til sidst.”

🇳🇴 Menig Opdal: «Det må være under rekruttskolen i starten. Jeg hadde lært veldig mye nytt på veldig kort tid og så følge med det.»

I Norge får de værnepligtige 4 måltider om dagen.

Hvilken oplevelse ville du helst have været foruden?

🇩🇰 Menig Rødovre: “Hvis jeg skal nævne et tidspunkt, hvor jeg sad og tænkte, det er lidt træls det her, så må det være på vores BSO-øvelse, hvor jeg havde nattevagt i en nærsikringspost. Det havde regnet i flere timer, så der var så meget vand, at vi ikke kunne være i hullet mere. Så sad vi der i mørket med vand til knæene i et nærsikringshul – det var lidt træls.”

🇳🇴 Menig Opdal: «Jeg tror ikke det er noen. Jeg har likt alt vi har vært igjennom fordi det er gøy å oppleve.»

I Danmark gør ca 90% af de værnepligtige tjeneste i Hæren.

 

VÆRNEPLIGTEN I EN NØDESKAL:

Hvor mange energidrikke tror du ca. din deling drikker i gennemsnit om dagen?

🇩🇰 Menig Rødovre: ”Jeg tror ikke, vi er så slemme, som man skulle tro. Vi er 35 i min deling, og jeg gætter på 5-7 monnere om dagen. Kaffe til gengæld – det kommer der lidt mere ned af.”

🇳🇴 Menig Opdal: «Ikke så mye. Jeg tror kanskje to men det varierer jo fra person til person.»

I løbet af sin førstegangstjeneste bliver menig Opdal oplært til vognfører i Panseret Ingeniørtroppen.

Hvad er din yndlings snack i værnepligten?
🇩🇰 Menig Rødovre: ”Hvis det handler om snacks på manden, så har jeg været ret glad for vingummier, fordi de ikke bliver klamme, selvom man har kravlet rundt med dem i lommen.”

🇳🇴 Menig Opdal: «Smågodt – det er slik du blander deg selv.»

På Bornholms bevogtningsøvelse træner de værnepligtige at beskytte vitale installationer som lufthavne.

Hvilke ord/talemåder har du lært i din værnepligt, som du ikke brugte civilt?
🇩🇰 Menig Rødovre: “Der er mange gode. Dem, vi bruger oftest, må være sådan noget som at skynde sig langsomt. Det er noget af det, jeg vil tage mest til mig.”

🇳🇴 Menig Opdal: «Ja, det var alle de forkortelsene og da selvfølgelig forstått og mottatt.»

Panseret Ingeniørtrop specialiserer sig med blandt andet med bomberydning.

Hvor mange fra din deling har klippet håret af?
🇩🇰 Menig Rødovre: ”Det er faktisk et par stykker. Jeg vil skyde på, at det er 7-8 stykker i hele delingen, som på et eller andet tidspunkt har klippet håret af.”

🇳🇴 Menig Opdal: «Alle guttene, det må de gjøre på rekruttskolen. Og så var det ei jente i troppen som også klippet håret.»

Før Bornholms værnepligtige kan gøre sig fortjent til at være mariner, skal de gennemføre en traditionsfyldt REX-tur. Læs om den ved at klikke på billedet.

Hvad er din yndlings spise fra feltrationen?
🇩🇰 Menig Rødovre: ”Kylling marsala aftensmad – det er min yndlings. Så længe det ikke er kartoffelmos, så er jeg faktisk glad.”

🇳🇴 Menig Opdal: «Jeg liker best frokostene (morgenmad), kanskje müsli med litt sjokolade.»

I Norge skyder de værnepligtige med HK 416 gevær.

Hvor lang tid tog det dig at lære at folde alt tøjet korrekt i skabet?
🇩🇰 Menig Rødovre: *sukker* “Det tog fandme lang tid. Vi får jo stadig kritik for vores skab en gang imellem. Mit skab er faktisk godkendt. Jeg tror, det tog tre uger.”

🇳🇴 Menig Opdal: «Jeg brukte nok en dag på deg å brette inn i skapet og så kommer resten etterhvert. Det varierer litt fra dag til dag men det tok hvertfall omtrent 3 dager på rommet, men nå spiller de helt lost.»

I Norge er der 41 tjenestesteder og i Danmark kan værnepligtige gøre tjeneste ved 13 forskellige tjenestesteder.

THIS OR THAT

Hvad fylder mest i din hverdag: skydetræning, styrketræning eller eksercits?
🇩🇰 Menig Rødovre: ”Hvis man tæller orienteringsløb med som MFT, så er det MFT.”

🇳🇴 Menig Opdal: «FYFO (tilsvarede til MFT) akkurat nå.»

Hvad er den største forskel du kan mærke du har opnået: bedre kondition, bedre til at komme til tiden eller bedre til at spise hurtigt?

🇩🇰 Menig Rødovre: ”Bedre til at spise hurtigt. Helt sikkert.”

🇳🇴 Menig Opdal: «Å spise raskt.»

Hvad er sværest at vedle: støvler, gevær eller gulvet på stuen?

🇩🇰 Menig Rødovre: ”Gulvet på stuen – og det skal skrives med udråbstegn! Der er altid beskidt lige meget, hvor mange gange man fejer.”

🇳🇴 Menig Opdal: «Det må være gevær.»

Hvis I har tidligt fri, hvordan ser den perfekte torsdag aften så ud: Øl på messen/bar, brætspil på kuffen/Velferden eller tidligt i seng?
🇩🇰 Menig Rødovre: ”Det må være øl på messen – der er vi ofte. Jeg drikker kun en øl eller to, hvis det er om torsdagen, fordi ellers brækker jeg mig til marinertræning dagen efter.”

🇳🇴 Menig Opdal: «Tidlig i seng!»

Hvad kan du bedst lide: at være i felten eller på kasernen?
🇩🇰 Menig Rødovre: ”I felten. Der er sindssyg god stemning, og man får nogle fede oplevelser engang imellem. For eksempel da jeg stod vagt om natten, og der var helt stjerneklart, så sad vi bare      og kiggede på stjerneskud – det havde jeg nok aldrig gjort ellers.”

🇳🇴 Menig Opdal: «Det er gøy med felt noen dager og så vil jeg hjem.»

Værnepligten gennem tillidsvalgtes øjne:

Hvad synes du, er den største forskel på den danske og den norske værnepligt?

🇩🇰  Sebastian Bracken, tillidsvalgt i det danske Værnepligtsråd: “I Danmark bruger vi vores værnepligt primært til hvervning samt totalforsvarsstyrken, hvor man i Norge i højere grad benytter værnepligtige til operative formål. Det vil sige at man i sin norske værnepligt f.eks. kan blive MP, sejle med U-båd eller tilgå specialstyrkerne. De opgaver der i Danmark bliver udfyldt af fastansatte, bliver i Norge udfyldt af værnepligtige under deres “førstegangstjeneste”. Dog er en af de største principielle forskelle på den danske og norske værnepligt, at alle i Norge bliver indkaldt til Forsvarets Dag og aftjener på lige vilkår. Ligestilling imellem deres køn, er noget vi i Værnepligtsrådet ser ekstremt positivt på og håber kan blive implementeret i Danmark, hurtigst muligt.”

🇳🇴 Eirik Eiksund, tillidsvalgt i det norske Værnepligtsråd: «I møte med danske vernepliktige opplever jeg stor trivsel og høy motivasjon blant alle jeg har møtt. De danske soldatene har gjerne ventet lenge for å bli vernepliktig, og med en kortere verneplikt (4 måneder) tror jeg denne motivasjonen varer ut hele tjenesten. Dette tror jeg kan være en direkte konsekvens av frivilligheten i det danske forsvaret. Slik jeg forstår det er nesten alle danske vernepliktige i tjeneste på frivillig grunnlag, og man velger selv tjenestested og stilling. Norske soldater i førstegangstjenesten er motiverte og dyktige, men sitter kanskje med en større forventning av å bli kalt inn til tjeneste og tar det kanskje litt for gitt. Man kan hjeller ikke velge eget tjenestested, i stede kan man ønske seg til stillinger og håpe på at dette blir innfridd. Motivasjon til tjeneste er veldig viktig å vektlegge, og der tror jeg Norge har noe å lære av danskene.
Allmenn verneplikt er selvfølgelig også en stor forskjell mellom det norske og det danske forsvaret. Norge har hatt allmenn verneplikt siden 2015, og kaller kvinner inn til førstegangstjeneste på lik linje med menn. Likevel er prosentdelen med kvinner i det norske forsvaret ganske lik det danske forsvaret, som igjen bygger på viktigheten og konsekvensen av av frivillighet. Kvinneandelen er økende i det norske Forsvaret, og jeg håper den blir enda større de kommende årene.»

Læs mere om den norske tjeneste i SOLDATEN til marts! Følg med på SOLDATENs Instagram-profil @soldaten.dk 

Klik her for at finde SOLDATENs Instagram

You may also like

Comments are closed.

More in Forsvaret