Går du med tanker om en fremtid i Helicopter Wing, hvor mulighederne er mange? Så kan du læse med, når helikopterpilot AVA, mission planner Bjørn og flyveinstruktør KAP sætter ord på dagligdagen, samt vejen ind i Helicopter Wing.
AVA: HELIKOPTERPILOT
Den første danske kvindelige Fennec-helikopterpilot
AVA sad i gymnasiet og undersøgte mulighederne for fremtiden. Hun tog til inspirationsdag for kvinder i Forsvaret, hvor hun blev introduceret til pilotuddannelsen. I dag er hun den første danske kvindelige helikopterpilot på Fennec-helikopteren.
“JEG VILLE HAVE ET ARBEJDE, HVOR JEG GØR EN FORSKEL”
Under inspirationsdagen i Forsvaret spurgte AVA, hvorfor der ikke var en kvindelig repræsentant fra pilotuddannelsen, hvortil svaret lød: “Der er næsten ikke nogen kvindelige piloter.” AVA så det som en udfordring og valgte at tage skridtet videre og søgte pilotuddannelsen. “Jeg søgte egentlig lidt for sjov, og nu er jeg på den anden side som uddannet helikopterpilot. Og jeg kunne ikke være mere glad!” fortæller hun med et stort smil på læben. Som gymnasieelev var mulighederne mange, men én ting stod klart for AVA. Hun ville have et arbejde, hvor hun gjorde en forskel. “Jeg undersøgte læge- og medicinstudiet, men jeg var også bare træt af at sidde på en skolebænk,” fortæller hun.
HVER DAG BRINGER NOGET NYT
“Det fedeste er klart at kunne gøre en forskel. At have fundet en person, som har været savnet, og vide, at man har reddet deres liv”
– AVA, helikopterpilot
BJØRN: MISSION PLANNER
Nysgerrigheden åbnede døren ind til Eskadrille 723
Drømmen som pilot blev sat på pause, da Bjørn i sin værnepligt blev introduceret til en genvej ind i Helicopter Wing helt uden en pilotuddannelse. Læs med, og bliv inspireret af Bjørns vej ind i eskadrillen.
“DRØMMEN VAR AT BLIVE HELIKOPTERPILOT”
ET NYT PROJEKT
“Det var samarbejdet mellem Flyvevåbnet og Søværnet, der fangede min opmærksomhed ved Eskadrille 723”
– Bjørn, mission planner
KAP: LEDER AF UDDANNELSESSEKTIONEN PÅ FLYVESKOLEN
Vejen mod en flyvende arbejdsplads
Drømmer du om at sidde i et sprintnyt F-35-kampfly? Eller udføre redningsaktioner i en helikopter eller fragte materiel til Estland i et transportfly? Så checker du ind på flyveskolen, hvor du efter fem måneder har været i luften 30 gange og nu er afklaret med, om du skal være pilot.
STARTSKUDDET TIL AT BLIVE PILOT
“Det vigtigste er ikke, at de lærer at flyve. Det er, hvor hurtigt de kan lære at flyve, og hvordan de håndterer de forskellige elementer,” fortæller KAP, leder af uddannelsessektionen. KAP har været instruktør og leder af uddannelsessektionen i over 10 år, så han har uddannet mange piloter i Forsvaret. Uddannelsen ved flyveskolen, også kendt som pilotskolen, starter et nyt uddannelsesforløb i januar hvert år. Det er starten på fem måneders hård og intensiv læring, hvor man på kort tid lærer at flyve.
Forløbet er planlagt ud fra det til tider barske danske vejr. Derfor bliver eleverne kastet direkte ud i en masse teori, så de er klar til foråret, hvor flyvesæsonen for alvor går i gang. På de fem måneder er der sat 30 flyvelektioner af pr. elev. Hverken mere eller mindre. Det lægger et stort pres på eleverne. De skal præstere og vise en stærk progressiv udvikling på de få måneder, hvor der er mulighed for at komme i luften. Efter de første fem måneder på flyveskolen bliver man sendt til en videreuddannelse i udlandet, alt efter hvilken flytype man får tildelt.
ET TRAVLT OG PAKKET PROGRAM
“Det vigtigste er ikke, at de lærer at flyve. Det er, hvor hurtigt de kan lære at flyve, og hvordan de håndterer de forskellige elementer”
– KAP, leder af uddannelsessektion
Sarah Sønderhøj Stub Petersen
Denne artikel er udgivet i SOLDATEN – Maj 2023. Du kan læse hele magasinet lige her.