Med udsigten til at udleve deres livs eventyr kan Daniel og Simon se frem til at tilbringe de næste to år som stationsspecialister på Station Mestersvig i Grønlands bjergtagende og barske landskab. Følg med, når de sætter ord på den første tid med deres nye arbejdsopgaver, som de færreste får muligheden for at udleve.
AFSKÆRMET FRA OMVERDENEN
Spændingen blandt de nye stationsspecialister sitrer i luften. Dagen er kommet, hvor de skal sendes mod Grønland. To af dem er Daniel og Simon. De er blandt de fem, som endte med at gennemføre uddannelsen, hvor de startede 16 elever til optagelsesprøven. Daniel er 27 år og er overkonstabel af 1. grad. Simon er 23 år og aftjente sin værnepligt i Livgarden i december 2020, hvorefter han gik civil og arbejdede som tømrer, indtil han startede på stationsspecialistuddannelsen i januar 2022. Rundt om bordene på Flyvestation Aalborg sidder den nærmeste familie og nyder et lille måltid, inden de med en klump i maven skal sende deres drenge ud på deres livs eventyr.
Som stationsspecialist i Grønland skal man klare sig selv, for når kysten lukker, er man mildest talt udelukket fra omverdenen. Stationsspecialisterne på station Mestersvig, også kaldet ugler, har ansvaret for at drifte og vedligeholde en hel
station samt støtte Slædepatruljen Sirius, når de efter behov stikker hovedet forbi Mestersvig. Vejret bliver mere barskt, jo tættere man nærmer sig vintermånederne, så hvis der opstår en nødsituation, kan der gå over en uge, før specialisterne modtager professionel hjælp. Her er det eksempelvis alfa og omega, at de kan yde livreddende førstehjælp med assistance fra en læge over telefonen. ”Det sætter livet i perspektiv, at tre personer skal være gode og effektive inden for så mange fagområder. For når uheldet er ude, så er det deres indsats, der afgør udfaldet for, hvordan og hvor hårdt de bliver ramt,” fortæller Lars, som er sagsbehandler for Station Mestersvig. De nyuddannede stationsspecialister er for nyligt blevet sendt til Grønland, for at varetage en hel station i samspil med en kollega, som allerede befinder sig deroppe.
VEJEN GENNEM UKENDT TERRÆN
Med en høj læringskurve og et endnu højere intensitetsniveau har Daniel og Simon brugt de sidste seks måneder på at få kurser i utallige fag. ”Hvis du ønsker at føle dig prioriteret, så er jobbet som stationsspecialist en god mulighed. Der bliver ikke fedtet med hvem, som underviser dig inden for de forskellige fag. Det er typisk eksperter, man kommer ud til,” fortæller Daniel.
Den ene uge er man på dyrelægestudie, næste uge på svejseværksted, og omskoling til at være kok. Ugen efter kan du være på kursus i, hvordan en generator fungerer, efterfulgt af VVS-kundskaber og omskoling til at kommunikere med flyene i luftrummet. Alle disse kurser er kun et minimalt udpluk af det, der bliver berørt under uddannelsen. ”Det hårdeste ved alle disse kurser er helt klart den mentale udmattelse. Du skal være omstillingsparat og klar til at modtage helt ny undervisning inden for mange forskellige områder. Så det kan være svært at holde fokus hele tiden, men så bliver man mindet om, at nogle af disse fagområder kan være livsnødvendige, hvis en generator sætter ud, når der er -25 grader udenfor, og varmen lige så stille siver ud af bygningerne,” fortæller Daniel.
Under uddannelsesforløbet kommer eleverne, i følgeskab med eleverne fra Slædepatruljen Sirius, en tur til Grønland, hvor de får afprøvet deres fysiske og psykiske grænser. Det er i disse tre uger, at mødet med Grønlands karakteristiske natur sætter standarden for, hvad specialisterne skal forberede sig på. De skal kunne handle konstruktivt, selv når adrenalinen pumper rundt i blodet. “Det er typisk under dette modul, at fårene bliver skilt fra bukkene,” fortæller Daniel med et hemmelighedsfuldt smil, der er tydelig bevis på, at denne træning skal forblive så hemmelig som muligt.
DE DAGLIGE OPGAVER VED KYSTENS PERLE
Når de lyse dage begynder at titte frem bag de grønlandske fjelde, og temperaturen stiger, betyder det oftest længere og hårdere arbejdsdage for uglerne i Grønland. Varmere temperaturer og lyse dagtimer er forbundet med større aktivitet, hvilket især består af besøg fra forskere, som skal ind og ud af nationalparken.
”Det mest udfordrende indtil videre har klart været mængden af myg. Når dette er vores største udfordring, så må man vist sige, at vi har det meget godt.”
– Simon, stationsspecialist
”Her i sommerhalvåret er der virkelig travlt, da man skal læres op i, hvordan man driver stationen, samtidig med at man skal have et overblik over alle de personer, som kommer forbi og skal kontrolleres,” fortæller Simon, hvortil Daniel supplerer: ”Det bliver en hård start, når man skal sættes ind i tingene, samtidig med, at der er run på. Dog gør det også, at jeg er beskæftiget det meste af tiden. Det tror jeg kommer til at være en fordel, nu når vi skal vænne os til livet heroppe.”
Den aftrædende specialist på Station Mestersvig skal videreformidle al den information, han har dannet sig gennem sit første år i Grønland. Alt imens To Do-listen bliver længere og længere, skal der også være tid til at sætte de nye ugler ind i, hvordan maskinerne fungerer, hvor værktøjet befinder sig samt tid til at gennemgå den daglige kontrol. Derudover ankommer sommerskibet til Mestersvig, der skal holde specialisterne forsynet det næste års tid. Så her bliver der arbejdet de fleste timer i døgnet, da skibet skal tømmes hurtigst muligt, samtidig med at de daglige opgaver skal gennemføres.
Kysterne lukker, mørket sænker sig, og der vil nu gå mange måneder, før de igen vil se lyset fra solen. Det betyder også, at der ikke er aktivitet udefra, som de skal forholde sig til. ”Når det bliver mørkt 24 timer i døgnet, så bliver det udfordrende at skulle hanke op i sig selv og få udarbejdet noget godt. Her er det virkelig vigtigt, at vi er gode til at holde hinanden beskæftiget, så vi ikke kører død i rutineopgaverne og de mørke dage,” fortæller Daniel, hvortil Simon supplerer: ”Her vil der blandt andet være tid til at fordybe og dygtiggøre sig inden for udvalgte fagområder, samt muligheden for at gøre stationen ren og nydelig, inden solen kommer frem igen.”
”For nogen virker to år frem som lang tid, men tænker man to år tilbage, så er tiden ofte gået rigtig stærkt.”
– Simon, stationsspecialist
Når mørket falder på, og det bliver tid til at hoppe i det varme tøj igen, er arbejdsopgaverne mere overladt til en selv. Det er i denne periode, at stationen skal optimeres, hvor Simon kan bruge tømrerfaget til at dygtiggøre sig. “Jeg håber på at kunne fordybe og dygtiggøre mig i tømrerfaget, så jeg bliver endnu dygtigere til mit fag indtil den dag, jeg vender snuden mod Danmark igen,” fortæller Simon med et smil på læben.
I vinterhalvåret er der blandt andet tid til at optimere stationen. “De tidligere hold har bygget en biograf med stort lærred, godt surroundanlæg og behagelige biografstole. Det har været til stor gavn for de efterfølgende hold, at man har kunnet smide en fed film på skærmen og slå benene op. Så der er som udgangspunkt ingen grænser for, hvad man kan opnå heroppe, så længe man stadig prioriterer sine primære opgaver,” fortæller Lars.
EN RYGSÆK FYLDT MED OPLEVELSER
”Når kysten er lukket, og der kommer mere ro på, så er det vildt fedt at have muligheden for at udforske den grønlandske natur,” fortæller Simon, som ser frem til mødet med naturforskellene. Baghaven er fuld af smukke omgivelser, der giver muligheden for at gå på opdagelse i ukendt terræn. ”Vi har allerede besteget Byklippen, hvor vi havde udsigt over Stauning Alper, hvilket gav et virkelighedsbillede af, hvor små vi er, samt hvordan naturen har magten i disse omgivelser,” fortæller Simon. At bestige bjerge er ikke det eneste, man kan begive sig til på en lille fridag. Til Station Mestersvig er der også tilknyttet snescootere, så der er rig mulighed for at smøre sig en madpakke, hoppe op på en snescootere og køre ud mod en nærliggende hytte for at se nogle nye omgivelser.
TUSINDER AF KILOMETER HJEMMEFRA – MEN KUN ET OPKALD VÆK
”Hvis man kan håndtere savnet til dem derhjemme, så er det her job uden tvivl et af de bedste jobs, jeg kan komme i tanke om,” fortæller Daniel og supplerer: ”Rejsen væk fra de trygge rammer derhjemme er også noget af det, der er med til at danne én som person. På de godt to ud af 26 måneder, vi har været af sted, har jeg allerede rykket mig mere som person, end jeg havde turdet tænke på.” Inden man søger denne stilling, skal man ifølge Daniel og Simon gøre op med sig selv, om det passer ind i livet derhjemme at rejse væk i to år. ”Hvis man har hus og kæreste, så skal man nok genoverveje, om det er noget, der kan vare ved, når man rejser væk i to år,” fortæller Daniel. Selvom det kan være en omvæltning, er det trods alt oplevelserne og de nye indtryk, der fylder hos de to nye stationsspecialister. På Station Mestersvig er de så heldige at have adgang til internet, så de stadig kan være i kontakt med venner og familie. ”Selvom savnet kan fylde, så synes jeg det er vigtigt at huske på, at de sociale medier kan gøre virkelig meget visuelt. Vi kan tage billeder og dele det med dem derhjemme, så de kan få indblik i, hvad vi går og brygger på heroppe, og ligeledes omvendt,” fortæller Simon.
Skrevet af Sarah Sønderhøj Stub Petersen
Denne artikel er udgivet i SOLDATEN – Oktober 2022. Du kan læse hele magasinet lige her.