Når du er kold, våd, øm og udmattet, er det altafgørende, at du har den mentale styrke til at kæmpe videre. SOLDATEN har talt med B.S. Christiansen, som er tidligere jægersoldat gennem 28 år og nu arbejder som mentaltræner for elitesportsudøvere.  Han giver sine bud på, hvordan du holder humøret oppe og mestrer kunsten embrace the suck.

Hvordan støtter jeg min buddy-makker, når han siger, at han ikke kan mere?

“Når man er presset, er det vigtigt, at man bliver ved med at være positiv. Man skal tro på, at det nok skal gå, og man skal yde alt, hvad man kan for at komme igennem udfordringen. På Rangerskolen og som jægeraspirant erfarede jeg selv, at det kan hjælpe ens buddy igennem en svær periode, hvis man har overskud til at dele ud af sine egne ressourcer, ikke bare mentalt, men også fysisk. Måske har man lidt ekstra kræfter til at løfte en rygsæk eller udrustning og måske endda tilbyde lidt af sin feltration. Ved at udvise overskud får den anden automatisk tilført mere energi end blot de kalorier, der er i en halv plade chokolade. Det giver et psykisk løft, at der er en ven, der tror på dig.” – B.S. Christiansen

Hvordan forbereder jeg mit mindset til at præstere bedst muligt på en kommende feltøvelse?

“Min erfaring er, at man altid er et produkt af sine forberedelser. I bund og grund handler det om at være godt forberedt både mentalt og fysisk, at have styr på sine ting, på sig selv og sit kammeratskab. Tænk på, at du ikke kan planlægge resultatet af feltøvelsen, men at du derimod kan planlægge din præstation. Sørg for, at dine støvler er gået til, at din uniform passer perfekt, at du medbringer den rette påklædning, og at du har spist sundt og sovet forinden. Det er ligeledes vigtigt, at du har modet til at spørge din overordnede, hvis der er noget, du ikke forstår, inden du går i gang med at løse en opgave. På den måde undgår du at bruge unødige kræfter på en misforståelse.” – B.S. Christiansen

Hvordan motiverer jeg mig selv, når alt virker meningsløst?

“Som værnepligtig vil man komme ud for en del situationer, som umiddelbart synes meningsløse. Men det er soldatens lod. Meget af træningen går jo netop ud på, at man skal lære at tackle uvished, meningsløshed samt at flytte grænser. Derfor kan der sagtens være et større formål, end det man ser med det blotte øje. Som jægersoldat lærte jeg eksempelvis, at jeg ikke skulle kunne lide at blive ydmyget, men jeg skulle kunne tåle det. Prøv at find din egen mening med det, du gør, uanset hvor svært det måtte forekomme.” – B.S. Christiansen

Hvad er din største motivation, når du skal gennemføre udfordringer?

“Min egen største motivation er, at jeg ved, at der er et formål med det, jeg gør. Når den træning og uddannelse, jeg deltager i, har en mening, så er det meget lettere at bevare motivationen og komme igennem opgaven.  Da jeg var på Rangerskolen i USA, var der rigtig mange dage, der var umenneskeligt hårde og svære at se meningen med, fordi vi hele tiden blev presset til det ekstreme. Jeg mindede konstant mig selv om, at hvis jeg kunne klare presset her, så ville jeg kunne klare et tilsvarende pres i andre situationer, og det ville overordnet gøre mig til en bedre og dygtigere soldat.” – B.S. Christiansen

Find B.S. på www.bschristiansen.dk

Få endnu flere tips til din værnepligt og læs SOLDATEN – De værnepligtiges magasin online!

You may also like

Comments are closed.