’Vi synes jo, vi var nogle helvedes karle!’

Danmarks kronprins i eksklusivt interview om befalingsmænd, skyttehuller og tøjeksercits.

Kronprins Frederik og Prins Joachim under norsk statsbesøg i 1991 – Forsvarsgalleriet.dk

Af Flemming Høyer

Af Flemming Høyer

Journalist
& Josephine Budde

& Josephine Budde

Journalist

Til sessionen gennemgik Hans Kongelige Højhed Kronprins Frederik de fysiske undersøgelser og trak et lodnummer. Nummeret var så højt, at han egentlig kunne have unddraget sig værnepligten. Kronprinsen spurgte, om han så bare skulle sige fra. Det fik folkene i lokalet til at kigge forfærdet på ham, inden han sagde: ”Nej, bare rolig. Jeg vil gerne melde mig til den Kongelige Livgarde.” Så blev de helt rolige igen, fortæller han med et lille grin.

”Det glemmer man ikke”

Kronprinsen startede som rekrut ved den Kongelige Livgarde 16. oktober 1986. Rekruttiden svarede til det, man i dag kalder for basisuddannelsen, og varede dengang i tre måneder. ”Der er så stor historik i Livgarden. De unge mennesker, som melder sig ind dér, vil gerne opleve det med at være rekrut og komme på REX-tur og alle de gode stroppeture og røvture igennem vandløb og åer,” siger kronprins Frederik.

Kronprins Frederik havde sin REX-tur under et af de voldsomste kuldefrembrud i mands minde, isvinteren i januar 1987.

”Der skulle vi så rykke ud. Det var blevet minus 20 grader, og så blæste det rigtig meget, så det blev chill-faktor 30 eller sådan noget.” – Kronprins Frederik

Imens den kolde krig sang på allersidste vers, skulle rekrutterne oprette BSO med nedgravede bivuakker og skyttehuller til stående mand i øvelsesterrænet ved Hellebæk.

Spaderne knækkede i skafterne, når de forsøgte at grave i den frosne jord, og heldigvis indså delingsførerne og kompagnicheferne, at det ikke kunne lade sig gøre.

”I løbet af det første døgn gik hele REX-turens øvelseskompleks fuldstændig i stå, primært på grund af kulden. Man kunne simpelthen ikke operere, og så var gode dyr jo rådne,” fortæller kronprinsen.

Langsomt begyndte folk at få forfrysninger i fingre og tæer, og nogle af dem blev taget indenfor i varmestuerne på Hellebæk Avlsgård, hvor de fik lov at sove den første nat. Kronprinsen var blandt de soldater, som overnattede udendørs i deres bivuakker.

”Befalingsmændene behandlede os helt fornuftigt – efter datidens grænser” – Kronprins Frederik

Der var masser af gode ting ved Livgarden dengang, konkluderer kronprinsen: ”Jeg synes, det var rigtig godt, at Livgarden bibeholdt nogle ting, selv på et tidspunkt hvor man talte om, at nu skulle man tale anderledes til folk og være lidt mere opmærksomme og indfølende over for rekrutterne.”

Mange af traditionerne fra dengang for 30 år siden bruger man stadigvæk i dag. ”Jeg kan huske den der tøjeksercits,” fortæller kronprins Frederik.  ”Ud og stil jer om 5 minutter med kampuniform og det hele på, ind igen, på med FUT-tøj, ind igen. Sådan noget havde vi jo også. Noget af det hårdeste var, da vi blev beordret ud i indre kasernegård i fuld SKYT. Vi skulle tage gasmaskerne på, og så hed den bare ’Højre om, fremad løb!’ Så løb man i tre kolonner ud igennem vagten og to kilometer ud i øvelsesterrænnet.

Det synes vi jo var monsterhårdt. Det var hårdt at trække vejret med gasmasken på.”

Rekrutterne fik også prøvet kræfter med det berygtede CS-gaskammer. ”Det svider bag ørerne, og hvis man får det i næsen og øjnene, så er det jo lidt noget møg,” griner han.

”At være værnepligtig er en fantastisk tid. Man kommer ind og ligger på stuen med folk fra hele Danmark. Da jeg var inde, lå jeg på stue med en færing,” beretter kronprinsen.

”Uanset om man kommer med Gucci eller Hummel på, så ender man i den samme uniform. Og der er vi alle sammen lige.” – Kronprins Frederik

Kronprinsen fotograferet på en militærøvelse – Forsvarsgalleriet.dk

Fik lov at tænde bål

Tilbage i Hellebæk øvelsesterræn kæmpede rekrutterne for at holde på varmen, da bataljonschefen kiggede forbi for at tilse soldaterne i felten. ”Vi stod og lignede nogen fra vinterkrigen i 1941, med koreahuer trukket hele vejen ned og tubehalstørklæder op til hagen. Alt det tøj, man havde udleveret, det havde man på. Men man brugte kun det, man havde fået udleveret, og det var ikke nok i denne kulde” fortæller kronprins Frederik. ”Vi frøs og gik rundt som pingviner i cirkler bare for at holde varmen.”

Bataljonschefen befalede, at der skulle skaffes nogle halmballer til rekrutterne, og dem brugte de til at isolere deres bivuakker. Også dengang brugte man Forsvarets udleverede grønne soveposer, som jo kan få selv de mildeste augustnætter til at føles som et isbad. ”Vi havde ikke ordentlige soveposer. De var syntetiske med en stor metallynlås, og man kunne nærmest åbne dem som en shawarma,” griner han.

Tillykke, REX-turen er forbi!

Rekrutternes kolde prestur blev afsluttet med en lang, lang march fra Nordsjælland helt til Høvelte Kaserne, fortæller kronprinsen. ”Vi var trætte, kolde og frosne mange af os. Vi kom frem til kaserneporten tidligt om morgenen. Så gik vi forbi indre kaserneplads på Høvelte Kaserne. ’Nu er den hjemme,’ tænkte vi.” Men det var de alligevel ikke helt. Rekrutterne fik stukket et kort i hånden, og så gik de ud af kasernen igen på en ekstra femkilometers march. Efter belønningsturen fik de endelig lov at aflægge deres udrustning. REXturen var gennemført, og dagen efter fik rekrutterne deres REX-mærker og kunne kalde sig gardere.

”Vi synes jo, at vi var nogle helvedes karle. Uden at overdrive så synes jeg faktisk, det var meget godt gået,” – Kronprins Frederik.

HKH Kronprinsen under besøg på Al Asad Air Base, 2016 – Forsvarsgalleriet.dk

Det var den grønne tjeneste, der trak i den unge kronprins.

Fra Livgarden var kronprins Frederik en af dem, som blev udtaget til sergentskolen. ”Så fortsatte vi vores grønne tjeneste og udviklede en trang til at blive sergenter og yngstbefalingsmand,” fortæller han.

”Jeg havde aldrig nogen stor længsel for at stå på vagt, selvom der selvfølgelig var nogle udmærkede garderofficerer, som syntes, at det havde været fantastisk, at jeg skulle ind og stå på vagt for min mor. Men for mig var det den grønne tjeneste, man skulle lære.”

”Fællesskabet er vigtigt. Selvom man havde lyst til at synes, at det var hårdt for én selv, så skulle man huske, at alle var i samme båd. Det er en god ting at huske sig selv på: Når man synes, man har mest ondt af sig selv, så kig lige omkring. Se på holdet og gruppen. Og så ser man, at de andre også er ganske trætte og har ondt. Men så tager man ’ja-hatten’ på og siger: ‘Guys, nu kører vi’ – og så prøver man at motivere hinanden. Så løfter man i flok, i mere end én forstand,” siger kronprins Frederik

Interviewet med Kronprins Frederik er oprindeligt bragt i den trykte udgave af SOLDATEN i august 2017.

Seneste artikler

Thomas Rathsack – gik benhårdt efter Jægerkorpset og lykkedes

51-årige Thomas Rathsack startede som en ung dreng med store drømme – nemlig at blive en del af Jægerkorpset. En seriøs og disciplineret hverdag startede, da han fandt ud af, at det var livet som jægersoldat, der tiltrak ham, hvorefter…

Livet som hundefører

På Flyvestation Karup er der ikke kun pilotelever, flymekanikerelever og værnepligtige. Flyvevåbnets Hundeskole hører nemlig også til på Flyvestation Karup. Her bliver der en gang årligt uddannet hundeførere, der kan se frem til at få…