“JEG SKAL LIIIGE NED I DEN KISTEBÆNK, DERES MAJESTÆT!”
På Kongeskibet Dannebrog gemmer en unik værnepligt sig, der kombinerer militære kompetencer med kongelig repræsentation. Ud over grøn tjeneste får cirka 40 værnepligtige en enestående mulighed for at være en del af dagligdagen på et flydende slot. Dannebrog spreder kongelig arv og traditioner over de danske farvande og ud i den store verden.
I en lille chalup, der gynger, bliver besøgende gæster fragtet af en værnepligtig fra havnen og ud til det 92 år gamle kongeskib. Iført snavsafslørende hvide klæder, rundhuer på hovedet og mørkeblå busseronner, der hviler på skuldrene, står fire smilende værnepligtige, klar til at vise deres arbejdsplads frem.
“Hvis man har et svendebrev eller en anden relevant uddannelse, kan man få særlige roller på skibet, såsom bager eller kok. Jeg har et svendebrev og er derfor havnet nede ved maskinerne,” maskingast Rasmus.
– Maskingast Rasmus
De fire værnepligtige griner og kigger på hinanden, mens de deler oplevelser fra tider, hvor kongeparret har besøgt skibet. Når man er samlet på skibets korte 87,4 meter, er det næsten uundgåeligt at støde på dem.
Messegast Mathilde fortæller om en episode, hvor hun skulle hente meloner bagerst på skibet, det såkaldte agterdæk. Da hun kom derom, opdagede hun, at Hendes Majestæt Dronningen uheldigvis sad på lige netop den kistebænk, hvori melonerne lå. “Det er da også hændt, at Hans Majestæt Kongen har været forbi styrerummet og har siddet og fået en god sludder med os,” tilføjer dæksgast Sebastian.
De menige forklarer, at de i starten godt kunne blive nervøse ved den tætte kontakt med kongeparret, men at de efterhånden har vænnet sig til det. “Man er dog altid opmærksom på at stå ekstra skarpt, hvis man ved, de er om bord,” indskyder messegast Mathilde og retter på sin rundhue.
EN HVERDAG PÅ DANNEBROG
Der er ikke en finger at sætte på den pudsede messing, og gulvet er så rent, at man kunne tro, at det var ubetrådt. Dannebrog har lagt til kaj ved Bøje 1 i Københavns Havn, og der gøres klar til, at skibet inden længe sætter kurs mod Færøerne og Grønland.
“Indtil videre har vi sejlet til Stockholm og Oslo på statsbesøg, og til august skal vi på Danmarkstogt,” fortæller messegast Mathilde, mens hun går igennem de smalle gange inde i skibet.
At være messegast betyder, at man dækker op og serverer mad samt hjælper til, hvor der ellers er behov. De værnepligtige kan også være dæksgast og maskingast, der henholdsvis sørger for renligheden og orden på dækket og sikrer, at alt i maskinrummet er i orden, så skibet kan sejle.
Alle de værnepligtige deler to større lukafer, hvilket er Søværnets betegnelse for et værelse, og der er ikke meget plads til hverken mennesker eller ejendele. Man skal derfor lære at bo meget tæt op og ned ad hinanden.
FRA FELTEN TIL DÆKKET
Værnepligten på Dannebrog er opbygget efter mange af de samme principper som Søværnets almene værnepligt.
“De cirka ni måneders tjeneste starter med tre måneder i grøn uniform i Frederikshavn,”
– Messegast Mathilde
De menige skal igennem alt fra stueeftersyn og fysisk træning til feltture og skydebanedage, men de har også meget undervisning i sømandsskab. De skal for eksempel lære om flagning til søs, hvordan man udfører sabeleksercits og ikke mindst det nye ordforråd, såsom at det ikke hedder at spise, men at skaffe. Maden laves heller ikke i et køkken, men i en kabys. Når de militære færdigheder er indlært, træder de om bord på skibet, hvor de tilbringer det resterende halve år til søs.
“Hvis man bliver havgal, bedre kendt som søsyg, er det ikke grundlag for at melde sig syg. Du kan gå til fordækket, hvor du mærker det lidt mindre,”
– Dæksgast Frederik
EN UVENTET NYTÅRSTALE
Ved årets afslutning i 2023 meddelte dronning Margrethe pludseligt og uventet til alle danskere, at hun pr. 14. januar abdicerede, og at et nyt kongepar nu ville overtage tronen.
Tronskiftet har ført til flere sejladser rundt i det danske rige end først planlagt. “Efter tronskiftet skal kongeparret besøge rigsfællesskabet og ikke mindst verden, hvor de vil præsentere sig som det nye regentpar på tronen,” fortæller messegast Mathilde. “Og vi glæder os selvfølgelig til at komme med dem rundt!” Sammen med de tre andre værnepligtige stiller hun sig på dækket.
Chaluppen sejler de besøgende gæster tilbage til havnen, og de værnepligtige viser deres taknemmelighed på ægte sømandsmanér ved at lave deres ceremonielle jubelrulle.
Skrevet af Olivia Storm
Denne artikel er udgivet i SOLDATEN – September 2024. Du kan læse hele magasinet lige her.