MENTALT KLAR TIL KAMP
I løbet af de sidste par år er der blevet udviklet et nyt træningsbegreb: MMT, Militær Mental Træning. Formålet er det samme som med den fysiske træning: Soldaterne skal styrkes og trænes, for at kunne klare sig bedst muligt i skarpe situationer. I stedet for overarmene er det blot den mentale muskel, der skal trænes.
“Man skal helt klart bruge lige så mange kræfter på mental træning som den fysiske under uddannelserne,” siger Jeppe Jensen. Han er formand for Veteranfonden, er selv veteran fra Balkan, og så er han fortaler for, at der skal indføres mere MMT i Forsvarets uddannelser – helt fra værnepligtens start, til en eventuel udsendelse.
Formålet med MMT er at forbedre soldaternes mentale sundhedskompetencer, forebygge stress og på sigt medvirke til at forebygge psykiske efterreaktioner. Det kan fungere som et enkeltstående fag ligesom MFT, men også som en mentaltræningsteknik, man kan have i baghovedet, når man støder på en udfordring.
Nogle gange skal der ikke særlig meget til, for at samle nogen op,“
– Gerth Berthelsen
En anden fortaler for at øge mængden af MMT i Forsvarets uddannelser, er veteran og chefsergent, Gerth Berthelsen. Han er medstifter af Veteranprojekt Grønland, og kan igennem sit frivillige arbejde med veteraner se fordele i, hvis MMT bliver en integreret del af en karriere i Forsvaret.
“Jeg tror, det ville være bedre, at skære blot to timer ét sted, og sætte noget mental sundhed på programmet i stedet,” fortæller han.
Måske er det netop dét, der skal til; at indføre et par MMT-timer i værnepligten, som kan give soldaterne nogle redskaber til, hvordan de selv kan træne deres egen mentale styrke under deres uddannelse. Det mener MG Mortensen, som under sin egen værnepligt i Aalborg blev introduceret til en times MMT: “Ved at prøve bare en enkelt time, fik man muligheden for at mærke det på egen krop og få nogle redskaber, som man derefter selv kunne arbejde videre med. Det vil jeg anbefale alle, så man selv kan vurdere, om det gør en forskel for én.”
Selvom MG Mortensen er positiv overfor initiativet, så siger hun også: “Personligt vil jeg hellere have flere timer, som forbedrer mine militære færdigheder, så for mig var en time nok.” Hun hentyder derfor, at tiden til den mentale træning også skal findes et sted i HBU’ernes program.
Noget af det, der ligger i MMT, er relationer og netværk. Det lærer man i sin værnepligt. Hvorfor ikke italesætte det? Hvis det ligger som en rød tråd gennem hele din karriere, så kan du opnå en masse.”
– Gerth Berthelsen
Flere tjenestesteder rundt omkring i landet, heriblandt Trænregimentet i Aalborg og Operations Support Wing i Karup, prøver kræfter med MMT blandt værnepligtige. Samtidig uddannes der lige nu hundredvis af befalingsmænd og officerer på forskellige MMT-programmer, udviklet af Veterancentret.
Efter en større undersøgelse, hvor flertallet af de adspurgte soldater gav udtryk for, at de ønskede mere mental træning, fik Veterancentret til opgave at udvikle og afprøve MMT-undervisning. Formålet er at uddanne førere til at kunne virke som Militære Mentaltræningsinstruktørere, således at de får evnerne til at kunne inddrage MMT i den daglige tjeneste.
“Vi kunne godt tænke os, at de forskellige teknikker inddrages som en naturlig del af hverdagen som soldat, gerne så tidligt som muligt,” fortæller major Morten Grand, der er leder af INTOPS-sektionen ved Veterancentret.
“Man får i virkeligheden to ting ud af MMT. Det er både forebyggende og præstationsoptimerende.” – Morten Grand
Der ses derfor nye tiltag for at inkorporere mental træning som en del af den daglige tjeneste i hele Forsvaret. Hvad det helt præcist ender med af tiltag på værnepligtsniveau, og på de videregående uddannelser i Forsvaret, vides endnu ikke.
Skrevet af Julie Bork
Denne artikel er udgivet i SOLDATEN – September 2024. Du kan læse hele magasinet lige her.