CYBERVÆRNEPLIGTEN

I et rum fyldt med ledninger i loftet, skærme overalt og store serverracks sidder en deling på 16 mand. De er i gang med at installere et nyt styresystem på deres computer. Der er total stilhed i lokalet. Det eneste, man kan høre, er lyden af blæsende computere, lynhurtige klik på tastaturer og computermuse, og en dyb, tavs koncentration.

 

For det utrænede øje ligner det det fedeste lan-party, man kan forestille sig. Dæmpet lys, tre skærme til hver, et hav af ledninger i hele loftet. Men det er langt fra virkeligheden. Der er hverken chips eller cola fremme, og ingen computerspil på skærmen. De 16 drenge er dybt fokuserede og træner intenst hver dag mod krigen i cyberspace. 

“Vi lærer blandt andet at hacke i grove træk, og hvordan man spotter og imødegår hackerangreb,” fortæller menig Fris, som er tidligere cyberværnepligtig. De sidder ved Føringsstøtteregimentet i Fredericia. Deres gevær er skiftet ud med en computer, og deres største fjende hedder virus og ikke infanteri. “Cyber-delen adskiller sig fra grøn tjeneste på stort set alle punkter,” fortæller Hendrich, som også er cyberværnepligtig.

 

Når vi træner, sætter vi tingene op, præcist ligesom vi ville have gjort på eksempelvis en base,”

– menig Hendrich

 

Menig Hendrich fortæller, at de dog stadig har MFT, og et par skydebanedage. Læringsprocessen er også den samme som på Forsvarets andre uddannelser: 

“Når vi træner, sætter vi tingene op, præcist ligesom vi ville have gjort på eksempelvis en base,” forklarer Hendrich. Det kan sammenlignes med når man træner eksempelvis kamp fra stilling eller bevogtning på, hvor man forsøger at gøre scenarierne så realistiske som muligt.

I stedet for at stå klar i fuld skyt og med gevær, er det i stedet massevis af skærme og ledninger, de sætter op. Det kan godt tage noget tid – de skal blandt andet bruge to uger på at klargøre til deres afsluttende øvelse. Her skal de træne alt lige fra at bekæmpe ondsindede aktører til fejlfinding i computersystemer. 

“Jeg er virkelig glad for, at jeg valgte cyber. Hvis man har bare den mindste interesse for, hvordan en computer er sat sammen, så skal man vælge det,” siger Hendrich, som er cyberværnepligtig. Det har han været i tre måneder, efter han tilbage i juni afsluttede sin grønne tjeneste. Han fortæller, at man lærer alt fra bunden, og at man ikke behøver at have nogen erfaring indenfor cyberverdenen, inden man starter.

De skal lære alt fra at opsætte netværk og servere fra bunden, til at konfigureer routere og switches. De skal også have undervisning i blandt andet Exchange, CyberOps, RedTeam og BlueTeam.

Skrevet af Julie Bork

 

Denne artikel er udgivet i SOLDATEN – Oktober 2024. Du kan læse hele magasinet lige her.

 

 

You may also like

Forsvaret

BAG PANSERET

DE BULDRENDE KRIGSMASKINER Ved første øjekast ud over det bakkede landskab i Oksbøl ...

Comments are closed.

More in Forsvaret