Som ansat i Forsvaret – uafhængigt af rang, alder og funktion – har man mulighed for at deltage i Forsvarets mange idrætsforeninger og dyrke sin fritidsinteresse. Carl er i øjeblikket værnepligtig ved Den Kongelige Livgarde, og han har valgt at benytte sig af denne mulighed, hvor han netop er blevet udtaget til det militære landshold i sejlsport.

Carl er værnepligtig ved Den Kongelige Livgarde – han prioriterer sin fritidsinteresse og passion i sejlsport både gennem Forsvaret og i det civile.

NÅR FORSVARET OG FRITIDSINTERESSE KAN KOMBINERES

Flaget bliver hejst på marinestationen i København. Solen står højt på himlen, dog med lidt vind, hvilket slet ikke gør spor. For de næste tre dage dystes der om at blive en del af bruttolandsholdet, der sendes videre til de internationale militære sejlsportsstævner rundt omkring i verden. “Godmorgen, og velkommen til forsvarsmesterskaberne i sejlsport 2022,” lyder det fra speakeren. Den gode stemning ved kajen ses tydeligt blandt årets deltagere, som sammen får gjort sig klar til at trække fra lands til vands. En af deltagerne under dette års forsvarsmesterskab i sejlads er 21-årige Carl, som i øjeblikket er værnepligtig ved Den Kongelige Livgarde. “Jeg kan godt lide at være på vandet og at sejle generelt. Man er ude i det fri, og det er vildt fedt, når der er meget vind, og der kommer fart på,” fortæller han.

Under dette års udtagelse deltager seks hold af tre mænd og kvinder, som alle har lært hinanden at kende gennem sejlsporten. Sejlsport er blot en af mange sportsgrene, der kan dyrkes gennem Forsvaret. Der findes eksempelvis også mesterskaber inden for orientering, skydning og løb, hvor passionerede mænd og kvinder har mulighed for at dyrke deres fritidsinteresser og rykke deres fysiske grænser.

AT KONKURRERE TIL VANDS

Ude på vandet, med Øresundsbroen i horisonten, lyder startskudet. De seks hold skal alle gennemføre en bane, der er markeret på vandet – de skal sejle ud og runde en bøje og tilbage igen. Med god vind gennemføres førstedagens sejladser, hvorimod vindstyrken på anden og tredjedagen er noget lettere. “Det er mest udfordrende at sejle, hvis der ikke er vind. Så ligger man bare stille i båden, hvilket både er frustrerende, hårdt og gør det svært at finde de steder, hvor der er vind på banen,” fortæller Carl, som lige præcis oplevede dette de efterfølgende dage.

“Stemningen på havnen var særlig.
Man kunne se bort fra titler og rang og
mødes om en fælles sportsgren.” – Carl, værnepligtig i Den Kongelige Livgarde

Carl har en stor passion for sejlsporten, som han har dyrket i det civile de seneste syv år, men erfaring er altså ikke et krav for at kunne deltage i Forsvarets forskellige sportsgrene. “Man kan både vælge at stille op til udtagelsen til konkurrencerne, men det er lige så vel muligt bare at dyrke den sport, man kan lide, og være med i nogle af de forskellige idrætsforeninger, der er rundt omkring i landet,” siger Carl og forklarer: “Kravet for at være med er egentlig bare, at man er i Forsvaret, hjemmeværnet eller reserven og har lysten til at dyrke sport. Og her deltager alle tre værn. Så alle, der har en tilknytning til Forsvaret, kan være med.”

UDTAGET TIL DET MILITÆRE LANDSHOLD

Efter tre dages dyst og intet mindre end 12 sejladser på Øresund bliver resultaterne talt sammen. Carl fik i samarbejde med sit team en tredjeplads og er blevet udtaget til at være en del af det militære landshold i sejlsport. “Jeg kan ikke andet end at føle mig glad og tilfreds. Vi har alle ydet en god indsats, og stævnet var velarrangeret. Nu skal der bare trænes op, indtil det går løs til næste år. Til det kommende stævne, med landsholdet, kommer vi til at dyste på tværs af nationer med et højt niveau,” fortæller han. Carl har efter værnepligten planer om at fortsætte i trøjen, hvor han gerne vil fortsætte med at sejle gennem Forsvaret. “At sejle er langt fra det eneste, man laver til disse stævner. Vi lærer også sejlere fra andre lande at kende, og der er både arrangeret flotte middage og kulturelle udflugter. Alt dette har gjort, at jeg allerede har fået nogle fantastiske oplevelser, som gør, at jeg ser endnu mere frem til det kommende år,” fortæller han.

Skrevet af Sophia Bianca Salskov Jakobsen

Denne artikel er udgivet i SOLDATEN 8 november 2022. Du kan læse hele magasinet her.

You may also like

Comments are closed.

More in Forsvaret