De værnepligtige på Bornholm er med helt bag frontlinjen, når de sammen med Frømandskorpset tager på en øvelse, de sent vil glemme. Læs med, når både værnepligtige og frømænd sætter ord på et samarbejde, der styrker begge parter.

EN FJENDTLIG HELIKOPTER I SIGTE

Bag skovens trætoppe kommer helikopteren til syne. Lyden fra rotorerne overdøver blæstens susen. Langs skovkanten på Falster ligger de værnepligtige klar til at nedkæmpe den flyvende fjende i luften. Forsyningerne, som helikopteren har med, bliver droppet, og der bliver gjort tegn til, at rekrutterne må åbne ild mod helikopteren. De værnepligtige er tidligere på øvelsen blevet uddannet af frømændene i, hvordan man bekæmper en helikopter med Stingermissiler, så styrken kan beskytte sig mod fjender fra luften. De får ramt på helikopteren, og den styrter ned. Med signal fra en befalingsmand gør main- og support team, bestående af værnepligtige og befalingsmænd, klar til delt spring fremad.

To af de værnepligtige er menig Sundbyøster, som hører til support team, og menig Charlottenlund, som hører til main team. Main teamet skal undersøge, om personerne i helikopteren er omkommet, mens support teamet skal hente forsyningerne fra helikopteren.

Nede bag åløbets stejle bakker kommer de to teams til syne. “3, 2, 1, spriiing!,” råber gruppeføreren. I al hast bevæger support teamet sig nærmere og nærmere de højt prioriterede forsyninger. Med affaldssække på manden bliver de hevet frem og på kort tid fyldt med forsyninger i form af feltrationer. Gruppeføreren nikker over til main teamet, som er færdig med at afsøge helikopteren for overlevende. Support er i lynets hast klar til at løbe tilbage mod skovkanten, mens main har sikringen. Support er kommet i sikkerhed, og main gør klar til delt spring bagud. På gruppeførerens tegn bliver det iværksat. Seancen er ovre, og de adrenalinfyldte soldater er klar til at bevæge sig tilbage til BSO’et efter et vellykket overfald.

DE VÆRNEPLIGTIGE AGERER MODSTANDSGRUPPE

Bornholms værnepligtige agerer modstandsgruppe under hele øvelsen, hvor Frømandskorpset træner dem i forskellige færdigheder, taktikker og våbensystemer, mens de i samarbejde løser forskellige opgaver. Øvelsen er bygget op om et fiktivt scenarie, hvor Frømandskorpset støtter med kapacitetsopbygning af lokale modstandsgrupper i et område, der er besat af en fjendtlig nation.

“De værnepligtige har været med helt fra start, hvor de sammen med frømændene blev placeret i tre forskellige squadrons (delinger). Her skal Bornholms værnepligtige uddannes og omskoles til de forskellige våbensystemer, så de kan agere optimalt som modstandsstyrken,” fortæller chefen for FosB – Forward operating supply Base.

Vurderingen er, at både de værnepligtige og frømændene får udbytte af samarbejdet. De værnepligtige får mulighed for at træne og øve nogle opgaver, de normalt ikke kommer i berøring med. “For Frømandskorpsets vedkommende er det super godt og positivt for frømændene at prøve kræfter med at uddanne nogle soldater, der ikke er så erfarne, men hvor deres motivation og gåpåmod medvirker til, at man kan nå langt på ganske få dage,” fortæller den operative chef ved Frømandskorpset.

VI RYKKER UD I DE MØRKESTE TIMER

På et helt andet koordinat drypper regnen fra den skydækkede himmel, hvor en anden squadron suser rundt på vandet ud for Storstrømsbroen ved Falster. Trods en regnfuld og kølig dag, er smilet og det gode humør fra menig Selskov og hans delingskammerater ikke til at skjule. “Jeg havde aldrig regnet med, at vi skulle på en øvelse med Frømandskorpset i min værnepligt. Så jeg suger hele oplevelsen til mig uden at tænke over, at vejret ikke er særlig godt,” fortæller menig Selskov, som i samme øjeblik suser rundt i en af motorgummibådene. Dagens træning til vands har til formål at forberede de værnepligtige på den kommende nats opgave, hvor de skal sejle ud og hente deres delingskammerater fra de andre squadrons. “Det er en lang tur derned, 18-19 sømil i bælgravende mørke. Så det er vigtigt, at de ved, hvordan de skal forholde sig, eksempelvis hvis der ryger en mand over bord i mørket,” fortæller chefen for FosB.

“Det er ikke udstyret, men individet der gør forskellen, når det handler om at lære. Hvis du vil lære, så lærer du. Hvis ikke du vil, så lærer du intet.”

– Chefen for FosB – Forward operating supply Base

Dagens indøvelse går ud på, at de værnepligtige sejler på en enkeltkolonne og skiftevis kaster en orange bøje i vandet, der simulerer en person, som er faldet overbord. Her har de bagvedliggende både til opgave at måludpege og holde et fast blik mod bøjen, og få den samlet op hurtigst muligt. “Det er virkelig vigtigt, at I bliver ved med at måludpege, for jeg kan ikke se bøjen, når jeg styrer,” siger rekrutten, som sidder med styrepinden i motorgummibåden.

VEJEN TIL AT BLIVE DEN BEDSTE SOLDAT

Opgavetypen, som Frømandskorpset er i gang med at løse, er det, som kaldes “Military Assistance” (MA). Denne opgavetype er en af specialoperationsstyrkernes kerneopgaver, og Frømandskorpset udfører i øjeblikket denne opgave i Ghana, hvor de over de næste fem år skal opbygge en ghanesisk maritim specialoperationsstyrke. Samarbejdet med de værnepligtige giver frømændene en god mulighed for at træne med folk, der endnu ikke har meget erfaring, hvilket giver et realistisk træningsudbytte. Samarbejdet giver derfor de værnepligtige indsigt i, hvordan Frømandskorpset bruger deres erfaring til at lære fra sig. Samtidig får de en unik mulighed for at forbedre sig og blive endnu dygtigere soldater i fællesskab med Frømandskorpset.

VÆRNEPLIGTIGES MØDE MED FRØMANDSKORPSET

“Vi var ret oppe at køre ugen op til denne øvelse, for vi skulle jo på øvelse med Frømandskorpset,” fortæller menig Charlottenlund, mens det stadig ikke er gået op for ham og hans kammerater, at de er på øvelse med specialoperationsstyrken. “Vi havde en helt anden forventning til, hvordan de er som personer. Vi havde faktisk forventet, at de ville have en aggressiv tilgang til tingene,” siger Charlottenlund og fortsætter: “Men de er helt modsat! De er nede på jorden, helt nede i gear i stressede situationer og tager ting stille og roligt. Hvilket er nogle egenskaber, der smitter af på os.” Charlottenlund får øjenkontakt med Sundbyøster, som står ved siden af ham, hvortil de med et smil ser sig helt enige.

Chefen for træning og uddannelse i Frømandskorpset går under kaldenavnet Præcis, og han nikker genkendende til de værnepligtiges antagelser til frømændenes egenskaber.

“Vi havde en helt anden forventning til, hvordan de er som personer.”

– Menig Charlottenlund

“Frømandskorpset er karakteriseret ved, at vi er meget sociale, energiske og empatiske mennesker. Vi fokuserer på at være meget arbejdsomme, løsningsorienteret og kreative i vores måde at gå til opgaverne på. Men vigtigst af alt er vi meget samarbejdsorienterede, for vi kan ikke fungere som enkeltmand.”

Skrevet af Sarah Sønderhøj Stub Petersen

Denne artikel er udgivet i SOLDATEN – November 2022. Du kan læse hele magasinet lige her.

You may also like

Comments are closed.

More in Forsvaret