Hop med ombord på vippeskroget i Hvims, hvor Søværnets værnepligtige for første gang kommer på en halvanden times sejltur, der bestemt ikke går stille for sig.

DET FØRSTE VAND TRÆNGER IND

En alarm lyder, og alle fryser og stopper med dét, de er i gang med. En melding bliver givet om, at der siver vand ind i skibet, og at faren skal identificeres og elimineres med det samme. “Herovre, der er en revne herovre!” råber en af de værnepligtige til sine kammerater, mens han prøver at holde hovedet koldt. Endnu en revne åbner sig, og det pisker ind med vand. Vi befinder os i øjeblikket på vippeskroget i Hvims – en fuldstændig simulation af et ægte skib, som Søværnets værnepligtige skal udføre lækagestopning på. De skal stoppe indtrængningen af vand gennem revner eller huller – ellers kan skibet i værste fald synke.

Oppe på dækket gribes der samtidig fat om træbjælker, der skal saves i de rigtige størrelser og bruges til at holde lappeløsningerne i spænd. “Jeg var lidt presset, da jeg skulle op og save et stykke tømmer på præcis 177 cm,” fortæller Jesper med et smil og ryster på hovedet. “Gentagne gange passede den ikke, og så kunne vi ikke lappe hullet.” Jesper er iført en gennemblødt kedeldragt, som afslører, at han netop har stået i vand til halsen. Ved siden af ham står hans delingskammerat Caroline, som fortæller: “Man finder lige pludselig ud af, hvor ubehageligt det er, når der først kommer vand ind i rummet! Vi skal kunne håndtere både pres og stress, samtidig med at vandet bare fosser ind.”

“VI LÆRER JO EGENTLIG, HVAD DER KAN SKE I VIRKELIGHEDEN”

Der er ingen vej udenom, og 1. deling må give afkald på skibets første rum, der er fuldstændig oversvømmet og umuligt kan reddes. De stormer op på dækket, lukker
alle luger og skifter fokus til skibets næste rum, hvor de resterende fra delingen allerede er i fuld gang. “Vi lærer jo egentlig, hvad der kan ske i virkeligheden, og under øvelsen gik det op for os, hvor vigtigt det er at kunne håndtere et så seriøst scenarie,” siger Caroline og forklarer: “Der kom konstant meldinger, folk panikkede, og vandet blev ved med at fosse ind. Det er en masse stressfaktorer oven i hinanden, som man hurtigt skal håndtere!”

Ansvarshavende for øvelsen på vippeskroget i Hvims er oversergent Tobias, som er uddannet fagspecialist i lækagefaget. Han er med ombord under hele scenariet, hvor han har det fulde overblik. “Den uddannelsespakke, som de værnepligtige har fået henover de seneste dage, er en speciel pakke, som kaldes medsejler. Pakken indeholder det nødvendige, man skal kunne for at komme ud og sejle på Søværnets skibe. Dette er blandt andet de grundlæggende færdigheder inden for brandbekæmpelse samt forløbet på vippeskroget, hvor de lærer at lækstoppe og lænse vand ud af skibet,” fortæller Tobias.

GODT OG SKIDT AT VÆRE I SAMME BÅD

Med udmattede blikke kæmper de værnepligtige en brav kamp, men formår ikke at overvinde vandets overraskende pres – som i virkeligheden er meget voldsommere end i dette scenarie. Øvelsens formål er dog også, at de værnepligtige bliver klogere på sig selv og hinanden i en alvorlig situation som denne, hvor mange liv i værste fald er på spil. “Jeg oplevede, at alle var virkelig gode til at lytte til hinanden. Selvom vi var i gang med forskellige opgaver, så havde alle indstillingen til, at vi hjalp hinanden, når der blev spurgt om hjælp,” fortæller Caroline lettet og tilfreds, hvilket Jesper giver hende ret i: “Vi har lært utrolig meget, som vi hundrede procent kan tage med videre.” Og lige præcis Jesper kommer til at skulle bruge sine kompetencer fra værnepligten i den nærmeste fremtid, da han har fået arbejde som kok på et af Søværnets skibe direkte efter værnepligten.

”Vandet bliver bare ved med at stige, og der sker så mange ting på én gang! Så det gælder virkelig om at være hurtig.” – Caroline, værnepligtig i Søværnet

Som øvelsens prik over i’et får de værnepligtige lov til at se og mærke, hvad der sker, når man åbner en luge ind til et rum, som er HELT oversvømmet. I samlet flok går de, efter en kort briefing på dækket, ned i vippeskrogets ene rum, der i mellemtiden er blevet tømt for vand. Det andet rum er derimod blevet fyldt helt op. “3, 2, 1.” Med et brag springer lugen op, og vandet vælter lynhurtigt ind. “Ej, hvor er det vildt,” er der en, der udbryder, og resten slutter sig øjeblikkeligt til begejstringen. “Da lugen bliver åbnet ind til det tomme rum, hvor vi står, går der ikke mere end tre sekunder, før alt vandet fossede ind! Det var en vild oplevelse, og vi lærte virkelig, hvad der faktisk kan ske i virkeligheden,” fortæller Caroline.

Overraskede og begejstrede tager de hele oplevelsen til sig, imens vandet hurtigt stiger dem til hoften og udligner det enorme tryk. Med denne forevisning er dagens øvelse på vippeskroget afsluttet, og de værnepligtige har både fået en øjenåbner og er blevet en unik oplevelse rigere. Afslutningsvis sætter Tobias ord på, hvorfor det er så vigtigt at gennemføre denne uddannelse med de værnepligtige. “Formålet er at styrke vores værnepligtige til deres måske kommende ansættelsesforløb i Søværnet. Man kan sejle på alt muligt ude i det store hav, og fordi vi også er i  uniform, kan vi komme i krigshandlinger – det skal man være klar til.”

VIDSTE DU, AT:

  • Vippeskroget i Hvims er Danmark eneste?
  • De værnepligtige i Søværnet er ude at sejle den sidste måned af deres værnepligt på et af Forsvarets inspektionsskibe ved Grønland eller Færøerne?
  • Alle, som gør karriere i Søværnet, skal gennem et uddannelsesforløb i Hvims, hvor de lærer de grundlæggende færdigheder inden for brandbekæmpelse, røgdykning og lækstopning?

Skrevet af Sophia Bianca Salskov Jakobsen

Denne artikel er udgivet i SOLDATEN 8 november 2022. Du kan finde hele magasinet her.

You may also like

Comments are closed.

More in Forsvaret