Ligger du i ventestilling inden du indtager din nye hverdag som værnepligtig? I stedet for at overgive dig til ligegyldige Reality-serier og sørgelig trøstespisning, bør du gribe chancen for at forberede dig til tjenesten. SOLDATEN giver dig seks fokuspunkter, der stiller dig knivskarpt til første mødedag.

1. Styr på fysikken
2. Kom i stemning
3. Dyk ned i Forsvaret
4. Lær af dine forgængere
5. Pakkelisten
6. Undgå at forberede dig for meget

1. Styr på fysikken

Selvom du har hørt det tusind gange, kommer vi ikke uden om det: At træne op til værnepligten er altafgørende. Vi giver dig de vigtigste redskaber til at målrette din træning til livet som soldat, så du kan gøre op med rygerlunger og dårlig form og i stedet fokusere på fællesskab og feltens mudder.

Soldatens tre grundstoffer

For at forberede dig bedst muligt til de omskiftelige operative udfordringer, skal din træning fokusere på følgende områder:

Styrke

Feltøvelsens mange eksplosive manøvrer kræver stor produktion af kraft, der har sit udgangspunkt i styrketræningen. Det tunge udstyr sætter derudover krav til din styrke, hvor særligt benene bliver sat under pres, når de mange kilo fastspændes på ryggen under march.

Udholdenhed

I kampens hede stiller fremrykning mod mål og forskydninger i terræn enorme krav til din udholdenhed. Du skal derfor fokusere på at presse dig selv på kortere distancer, hvor intervalløb er guds gave til værnepligtige, der vil stå skarpt første mødedag.

Mobilitet

En god mobilitet sikrer, at du kan bevæge dig hensigtsmæssigt igennem de mange uforudsigelige forhindringer, og er oftest det mest undervurderede fokuspunkt. Oftest resulterer de mange timer foran skærmen og på fodboldbanen i en usmidige led. Sørg derfor for at lave udstrækningsøvelser og hav fokus på knæ og ankler, der hyppigt giver anledning til skader med ærgerlige hjemsendelser til følge.

TMF – Træn Med Forsvaret
Selvom fitnesscentrene er lukkede, kan du sagtens gennemføre hårde træningspas. Med appen TMF kan du både få et personligt træningsprogram, som gør dig klar til værnepligten, eller du kan selv surfe rundt i øvelsesbiblioteket, som byder på træningspas til både styrke, udholdenhed og mobilitet.

 

Malaks træningsprogram
Sprogofficer Malak Karnib inspirerer dig til, hvordan du og din kammerat kan træne både fysikken og jeres krigermentalitet inden værnepligten. Prøv hendes træningspas af her.

Test dig selv af
Du kommer flere gange i løbet af din værnepligt, til at prøve kræfter af med basistesten. Denne basistest er et adgangskrav til alle Forsvarets uddannelser, og du kan lige så godt teste dig selv af i god tid, og sørge for at træne dine svageste punkter.
Se hvad basistesten består af her.

Tilbage til toppen

2. Kom i stemning

Når du ligger udmattet på sofaen efter dagens hårde træningspas, skal du udnytte tiden til at komme i stemning til værnepligten, hvilket gøres bedst med benene opad og en skål popcorn under armen. Der findes utallige film og serier, der kan forvandle en skuffende februar måned til en mental træningslejr forud for tjenesten.

Seværdige krigsserier

Medal of Honor (2018) – 1 sæson, 8 afsnit, 438 minutter

Den dramatiserede dokumentarserie hylder de personer, der gjorde sig fortjent til USA’s mest præstigefyldte æresmedalje: Medal of Honor. Serien kan findes på Netflix og får værnepligtens hårdeste stunder til at ligne barnemad.

Generation Kill (2008) – 1 sæson, 7 afsnit, 470 minutter

Vil du blive klogere på moderne krigsførelse og soldaterne, der udkæmper den, er dramaserien her noget for dig. Med sit udgangspunkt i Evan Wrights bog af samme navn, følger Generation Kill en gruppe amerikanske marinesoldater under de første 40 dage af Irak-krigen i 2003. Det ærlige og yderst realistiske portræt kan ses på HBO.

Band of Brothers (2001) – 1 sæson, 10 afsnit, 600 minutter

I en balanceret veksling mellem nutidige interviews og dramatiseringer af historiske begivenheder, fortæller denne serie historien om det amerikanske E-kompagni og deres rejse frem mod indtagelsen af Hitlers uigennemtrængelige Ørnerede i 1945. Fortællingen kan streames på HBO og indlemmer dig i det unikke kammeratskab, der opstår, når man er villig til at slå ihjel for hinanden.

Fantastiske Krigsfilm

Du skal ikke snyde dig selv for de mesterværker, der er opstået, når verdens bedste filminstruktører gør deres indtog på krigens slagmark. SOLDATENs bucket list opstiller et pensum af krigsfilm, der sikrer, at du forstår sergenternes referencer og filmbaserede humor.

SOLDATEN varmer op på Instagram
Følg @soldatendk på Instagram og tag tilløb til tjenesten ved at fylde dit feed med fede billeder, nyttige råd og inspiration til din værnepligt. Her finder du også træningsplaylister, drukspil og konkurrencer, som du under værnepligten vil få stor gavn af.

Tilbage til toppen

 

3. Dyk ned i Forsvaret

Du er snart på vej ind i en helt anden verden, som bag hegn og pigtråd adskilles fra de civiles. I uniformen står vi sammen, og alt det kan du lære meget mere om.

Dybdegående dokumentarer

Korpset (2017)
Hvad kræver det egentlig at blive elitesoldat? Hvor hårdt er det? Hvem er gjort af det rette stof? Hvis du vil se hvordan elitesoldaterne bliver udvalgt, skal du se Korpset på TV2-play.

Armadillo (2010)
Er du nysgerrig på, hvordan en krig udkæmpes i den virkelig verden? Så skal du se dokumentarfilmen Armadillo, hvor en række unge soldater fra Danmark bliver udsendt til Afghanistan. Her får du også mulighed for at se nogle af de militære færdigheder, som du vil stifte bekendtskab med i løbet af din værnepligt.

Sådan forsvarer vi Danmark (2018)
På DRTV kan du gratis se, hvordan våbenaficionadoen Jonas Schmidt ville sammensætte Forsvarets indkøbsliste, hvis det var ham, som skulle bruge de de 12,8 mia. kroner som forsvaret får tilført over de næste seks år.

En Anden Verden – en dokumentarserie om officersuddannelsen (2020)
I dokumentarserien En Anden Verden får du lov til at opleve overgangen fra den civile verden til den militære. På blot 4 afsnit af ca. 10 minutters varighed, følger du seks akademikeres begyndelse på officersuddannelsen.

Læsestof til rekrutten

Både her på siden og i tidligere udgivelserne kan du danne dig et overblik over Forsvaret, bl.a. gennem et tjenesteoverblik i Hæren.
Derudover kan du også læse reportager om værnepligtige, og hvordan dragonerne sammen kæmpede sig igennem deres prestur eller interviews med eksempelvis Kronpris Frederik om hvordan han gik fra prins til frømand.
Disse artikler og meget andet kan du finde i vores tidligere udgivelser på Issuu.

Hold dig opdateret på sociale medier

Forsvaret
Smid Forsvarets facebookside et like for at sikre, at du er opdateret på Forsvarets front. Du kan blandt andet se den første danske jagerpilot flyve det helt nye kampfly F35!

Værnepligten
På facebooksiden Værnepligten kan du endnu større indblik i tidligere værnepligtiges oplevelser, tricks og inspiration til videre uddannelser i Forsvaret.

Forsvarets uddannelser
Vær sikker på at du ikke misser en kommende chance for en spændende uddannelse i Forsvaret ved at følge denne Instagram-profil.

Tilbage til toppen

4. Lær af dine forgængere

Man lærer af sine fejl, men du kan jo også give dig selv et forspring, og lære af dine forgængeres erfaringer.  På Instagram har vi spurgt tidligere værnepligtige ind til deres bedste råd. Læs top-10 herunder og kom godt fra start!

1. Husk at nyde det!
2. Styr på stumperne

3. Samarbejd

4. Find skriv med og på frem

5. Vigtig vedligeholdelse

 

6. Træn op

 

7. Hold ud!

 

8. Altid snacks på manden

 

9. Fat i fødderne

 

10. Essentials

 

Tilbage til toppen

5. Pakkelisten

Som det gælder resten af din tilværelse i værnepligten, gælder det også beklædning og udstyr – der er tænkt på det hele, så lad være med at spilde for mange selvstændige tanker på det. Dog findes der enkelte ting, som du med fordel kan medbringe hjemmefra.
Vores pakkeliste til første mødedag gennemgår alt, hvad du behøver at pakke i rygsækken, når du for første gang sætter kurs mod kasernen. Find pakkelisten her.

Tilbage til toppen

6. Undgå at forberede dig for meget

Det fedeste ved værnepligten er, at du aldrig ved, hvad den næste opgave udsætter dig for. Selvom de mest berygtede indpassager og største udfordringer i værnepligten er blevet fulgt af diverse Tv-stationer og derfor kan ses online, betyder det ikke, at du skal ødelægge overraskelsen for dig selv.

Du vil helt sikkert også have nogle kammerater, der kan fortælle heroiske historier om deres værnepligt, og hvordan de overlevede REX-turen. SOLDATENs bedste råd lyder: Luk det ind ad det ene øre og ud af det andet!
Som regel er der tale om røverhistorier, der forvandler 40 km march i solskin til 100 km drivvåd ilmarch med bidske hunde i hælene. I værste fald vil det fylde dit hoved med unødige forventninger til feltøvelsens udfordringer, som du hellere ville have været foruden.

Hvis du møder værnepligten med omstillingsparathed og gåpåmod til de uforudsigelige opgaver, vil du være bedre stillet over for de unikke oplevelser, du har i vente.

Tilbage til toppen

Følger du denne forberedelse til punkt og prikke, vil du være godt rustet til første mødedag. På dit tjenestested ligger SOLDATENs Håndbog klar til dig på stuen og vil hjælpe dig sikkert gennem rekrutchokket og dit første møde med felten.

Held og lykke med opvarmningen, vi ses!

You may also like

Comments are closed.