De spørgsmål, der er svære at stille

Efter stor efterspørgsel fra tidligere værnepligtige har SOLDATEN teamet op med oversergent Nora, som godt tør svare på alle de spørgsmål, de kvindelige værnepligtige brænder inde med.

Nora Stone har 15 års erfaring i Forsvaret og er blandt andet tovholder på projektet for mentorvirke for de værnepligtige ved Jydske Dragonregiment. Her har hun samlet de vigtigste råd, der særligt henvender sig til de kvinder, der nu træder ind i Forsvarets verden.

At blive behandlet lige, men ikke ens

Der er ingen tvivl om, at diversitet i opgaveløsninger giver et bedre resultat. Derfor skal vi blot nyde de forskelle, som der er! Her er det vigtigt at forstå forskellen mellem at blive behandlet lige eller at blive behandlet ens – vi er nemlig forskellige, og det skal der tages højde for.

Tissepauser er alfa og omega

Hvis du ikke har tisset ordentligt, så fungerer du ikke optimalt som soldat – særligt ikke hvis det ender med blærebetændelse, fordi du klemte strålen af, da der blev råbt to minutter. Anmod i stedet om ekstra tid til at tisse, og få gjort, hvad du skal!

Man må gerne snakke om menstruation

Menstruation er ikke klassificeret med Y-HEM – vi må altså gerne tale om det! Ligesom når det kommer til tissepauser, er man nødt til at være verbal om sine behov og forklare befalingsmændene, når der skal skiftes tampon! Erfaringen viser, at når først man tør sige det, skal de nok være forstående.

Alle har grænser

Også drengene har grænser, og derfor er det vigtigt at snakke om. Det handler om at sige fra overfor hinanden på en ordentlig måde, så det ikke bliver til en råbe-brøleabe-kamp.

Man kan godt snakke med befalingsmændene

Befalingsmændenes fornemste job er at være førere, som sørger for, at gruppen fungerer. Det er derfor også i deres interesse at tale om eventuelle problemer. Men husk lige at hive dem til side, så du ikke behøver at gøre det foran hele delingen til appel.


Fra kvinde til kvinde
Tidligere kvindelige værnepligtige lærer fra sig
  1. ”Brug Forsvarets udleverede underbukser eller lignende, da du aldrig ved, hvornår du pludselig står i en VAPA eller skal omklæde hurtigt.”
  2. ”Insister på tissepauser og tiden, du skal bruge – det tager bare ofte længere tid end for dine mandlige kolleger. Men vær selvfølgelig rimelig.”
  3. ”Ziplock poser med wipes til feltture er et must for at holde hygiejnen i orden!”
  4. ”Sig fra, hvis du finder det nødvendigt, drengene får kun mere respekt for jer.”
  5. ”Køb en she-wee, det kan gøre det lettere at tisse i felten…”
  6. ”Du skal ikke være bange for menstruation – det er ikke så slemt. Menstruationskop virker!”
  7. ”Tape en ziplock pose ind i sort tape, hvori du kan lægge brugte tamponer, indtil du finder en skraldespand – så kan man ikke se igennem, og de går ikke op.”
  8. ”Husk på, at man ikke er alene, men hold sammen og snak om tingene.”
  9. ”Brug eventuelt trusseindlæg på feltøvelser, og husk at skifte.”
  10. ”Snak med befalingsmændene om pigeproblemer, og søg hjælpen.”

Få endnu flere tips til din værnepligt og læs SOLDATEN – De værnepligtiges magasin online!

You may also like

Comments are closed.

More in Forsvaret