Vidste du, at det rent faktisk er muligt at score et arbejde, hvor man både arbejder til lands, til vands og i luften, samtidig med at man redder liv? Læs med, når Martin bliver rig på nogle helt unikke oplevelser, samtidig med at han udfører sit arbejde som flytekniker på Forsvarets MH-60R Seahawk.

“VI REDDER DEM, SOM INGEN ANDRE KAN REDDE.”

Ulykken er sket, og Forsvarets inspektionsskib, VÆDDEREN, har netop fået meldingen. De har travlt, hvis de skal nå at komme den skibsforliste til undsætning i tide. Ude i det kolde farvand ligger et besætningsmedlem. Han er et godt stykke væk fra Færøernes kyster, der kan anes i horisonten, og han har brug for hjælp hurtigst muligt, hvis han skal overleve farvandets iskolde tag i kroppen. Men først skal de finde ham, og som et sandkorn i en ørken kan han være svær at spotte, medmindre skibets besætning sender deres specialister i luften. Helikopteren klargøres. Rotorerne begynder at rotere hurtigere og hurtigere, og piloten giver tegn til, at de er klar til takeoff. I helikopteren, Forsvarets MH-60R Seahawk, sidder en erfaren pilot, en leftseater, en redningssvømmer og en flytekniker, som er klar til at fuldføre deres vigtigste opgave – at redde liv. De letter fra dækket og starter eftersøgningen af den skibsforliste person, som ligger et ukendt sted i havet.

Sådan ser et helt realistisk øvelsesscenarie ud for helikopterteamet på Forsvarets MH-60R Seahawk, når de udfører deres arbejde til søs i samarbejde med inspektionsskibet VÆDDEREN. “Vi er redningshelikopteren heroppe nordpå, og i dag øver vi et scenarie, hvor folk er faldet over bord, eller et skib er sunket. Der er virkelig mange steder, især ved Grønland, hvor almindelige skibe ikke kan sejle hen. Det er her, hvor vi på inspektionsskibet kan sejle en del længere ud i indlandsisen, hvorfra vi kan flyve af sted i helikopteren og potentielt redde menneskeliv,” fortæller Martin passioneret.

Martin er 38 år og arbejder til daglig som flytekniker på Forsvarets MH-60R Seahawk-helikoptere. Han har gjort tjeneste i Forsvaret siden 2006 og var i en lang årrække kampsoldat i Hæren. Under en udsendelse til Afghanistan faldt han i snak med en flytekniker, og noget ved den samtale fangede ham fuldstændig, for da han kom hjem fra udsendelsen, søgte han i Flyvevåbnet for at tage selvsamme uddannelse.

“Det sker utallige gange, at vi bliver vækket om natten for at skulle ud og redde liv.” – Martin, flytekniker på Forsvarets MH-60R Seahawk

Nu har han base på Flyvestation Karup, hvor helikopterne hører til, når de er på landjorden. Men ligesom helikopterne sendes ud på øvelser og operative opgaver, gør helikopter-teamet det også. “Det fedeste ved arbejdet er, at vi kommer ud og hjælper mennesker i nød. Jeg kan direkte se, at mit arbejde har en påvirkning på andre mennesker, og det er utrolig givende,” fortæller han og giver et helt konkret eksempel: ”Vores søsterskib var ude og redde én i forgårs, som var blevet væk ude på vandet. Det var begrænset, hvor længe han havde overlevet, hvis han ikke var blevet fundet i tide.”

HELIKOPTERENS FALKEBLIK KAN OVERVÅGE HELE DANMARK

Lyden af de kraftige, snurrende rotorer overdøver den førhen rolige lyd af vandets bølger. Helikopteren er sat i luften, flyver væk fra skibet og begynder eftersøgningen af det forsvundne besætningsmedlem. For at scenariet kan øves fuldt ud, bliver nogle af skibets besætningmedlemmer via en gummibåd sejlet ud i farvandet, hvor de på skift, iført deres redningsdragt, placerer sig i vandet og afventer, at redningshelikopteren finder dem.

“Vi er inspektionsskibets øjne i luften, for der er en begrænsning på, hvor meget man kan se med skibets almindelige radar. Vi har en radar i helikopteren, der kan se utrolig langt, og når vi kommer op i bare to kilometers højde, kan vi principielt overvåge hele Danmark,” fortæller Martin. Oppe fra luften spotter teamet noget, der bevæger sig roligt i vandoverfladen. Piloten laver en skarp vending og peger kursen direkte mod det, der formentlig er deres skibsforliste besætningsmedlem. “Når vi i denne situation finder en mand, så fire vi redningssvømmeren ned for at hente ham. Vedkommende er også med i helikopteren og har til opgave at få ham sikkert op i helikopteren,” fortæller Martin og supplerer: “Redningssvømmerne er godt uddannet, så de kan hente folk op i hårdt vejr.”

 

Martin er selv med i helikopteren under disse øvelser, og han sidder bagi, hvor han blandt andet hjælper med at sende redningssvømmeren sikkert ned i vandet og op igen. Herudover er det hans fornemmeste opgave at være opmærksom på det, der sker i vandet og luftrummet omkring dem. “Jeg har et vision display, hvor jeg holder øje med andre skibe og fly. Så hvis der for eksempel kommer et hurtigt fly med en hastighed og kurs, der kan interagere med vores, så kan jeg aflæse det på min radar. Derudover har jeg overblikket over, hvor og hvornår vi skal være på forskellige tidspunkter, så jeg er sikker på, at vi har nok flyvetid til vores opgave,” fortæller han.

PAK HØJDESKRÆKKEN VÆK

I en lang line, der er godt fastspændt til helikopteren, hænger en af VÆDDERENs marinekonstabler. Hun er uddannet redningssvømmer og har til opgave at få fragtet personen, som ligger i vandet, op i helikopteren. Iført svømmefødder, hjelm og redningsdragt bliver hun langsomt firet ned ad den tynde line, mens hun kommer tættere og tættere på vandet. Idet hun rammer vandet, stopper Martin med at give hende mere line, så hun kan bruge svømmefødderne. Ved hjælp af helikopterens hastighed kan hun lettere glide hen over vandet og komme hurtigere frem til personen. Idet hun har fået indsigt og ankommer til den skibsforliste, spænder hun ham godt fast til linen, giver tegn til helikopteren om, at de er klar, og tager en dyb indånding. Vandet kommer langsomt længere og længere på afstand, mens de side om side bliver hejst op. Langt over vandets overflade gennemføres dagens første redning til bravour, idet alle kommer sikkert ombord i Seahawken og tilbage på inspektionsskibet.

”Vi har som regel en eller to flyvninger om dagen, hvor vi har en hel række opgaver, vi skal træne, så vi holder vores færdigheder ved lige,” fortæller Martin. Han pointerer med bestemthed, at den faglige stolthed er alfa og omega for redningsholdet på Seahawken og uddyber: ”Vi går utrolig meget op i flyvesikkerheden. Det er vores højeste prioritet. Det nytter ikke noget, at vi flyver ud og bagefter også skal hjælpes.” Alt dette lærer helikopter-teamet hjemme på Flyvestation Karup, hvor de udover at have helikoptere tilgængelige også har en simulator. ”Simulatoren er guld værd, for det gør det muligt for os at øve realistiske scenarier, selv når der er dårligt vejr, og vi ikke kan flyve,” fortæller Martin og tilføjer: ”Herudover holder vi også status på skydning – vi har to maskingeværer til helikopteren, som vi skal kunne administrere. Så vi øver de militære og faglige grundelementer hjemme i Karup, og så bruger vi det hele, når vi er heroppe nordpå.”

Skrevet af Sophia Bianca Salskov Jakobsen

Denne artikel er udgivet i SOLDATEN – Oktober 2022. Du kan læse hele magasinet lige her.

You may also like

Comments are closed.

More in Flyvevåbnet