Hvad indebærer værnepligten, og hvilke fordomme sad du med inden den første tid i trøjen? Tidligere værnepligtige sætter deres fordomme om værnepligten på spidsen, så læs med, og find ud af, hvilke de kan afkræfte eller bekræfte.

“Befalingsmændene er ligeglade med dig”

FALSK: Befalingsmændene udviser forståelse og interesse for dig. Deres fornemmeste opgave er at ruste dig bedst muligt til de kommende situationer, fordi man er en enhed.

Jacobsen, fortsat i Forsvaret

“Alle er i sygt god form”

FALSK: Det er meget forskelligt hvilken form man er i, og hvor meget man har trænet op forinden. Det er dog en stor fordel, at forberede sig fysisk, da du vil blive presset.

Moestrup, Aftrådt til civil

“I tjenesten er der ikke så meget tid til at dyrke kammeratskabet”

FALSK: Jeg havde ikke forestillet mig, at værnepligten indebar det fællesskab, som den har vist sig at gøre! Man er sammen med sine venner hele døgnet, både i tjeneste og efter aftrædelse. Værnepligten forbliver fantastisk grundet det kammeratskab, som du får på kryds og tværs af mennesker og personligheder, du aldrig havde forestillet dig, at du ville møde. Pendulet svinger skam til den gode side, og det var hårdt at sige farvel!

Langvad, fortsat i Forsvaret

“Der ville være færre kvinder”

FAKTA: 17-20% af de værnepligtige er i øjeblikket kvinder. Kilde: Forsvaret.dk

Vi var ca. en femtedel i min deling

Misser, fortsat i Forsvaret

“Alle dage er lange og hårde”

FALSK: Dine dage i værnepligten er forskellige. Nogle dage foregår undervisningen i et klasselokale eller på kasernen, mens andre dage forgår i felten. Selvfølgelig skal man igennem en masse fysiske og psykiske udfordringer, men dagene er varierede, så man også har tid til at restituere.

Staberg, aftrådt til civil

“I værnepligten, bliver man råbt af, og skældt ud”

SANDT og FALSK: Hvis man gør en indsats for uddannelsen, så får man også respekt fra ens sergenter. Det kan godt være, man ikke er den perfekte soldat, men bare man giver, hvad man har og har en ordentlig holdning til tjenesten, så vil sergenterne højst sandsynligt kunne lide en!

Feldborg, fortsat i Forsvaret

“Det fysiske er det hårdeste”

FALSK: Jeg synes, at det hårdeste i værnepligten, var det mentale. Det foregår meget mere i hovedet, end man tror, og man står ofte i situationer, hvor man ikke ved, hvad der kan ske i næste øjeblik. Jeg lagde generelt også meget mere mærke til, hvor sulten eller træt jeg var, end at mine ben gjorde ondt.

Heetkamp, aftrådt til civil

“Alle som vælger værnepligten, brænder for at blive en del af forsvaret”

FALSK: Det er forskelligt, hvorfor man vælger værnepligten. Nogle gør det med klare intentioner, om at de vil fortsætte, mens andre gør det for en fed oplevelse. En del er uafklaret med, hvad de vil, når de starter, men mange beslutter sig i løbet af tjenesten.

Hildebrandt, fortsat i Forsvaret

“Tonen er hård og kontant”

SANDT og FALSK: Tonen er bestem en anden end, hvad de fleste er vant til, eftersom der nu gives ordrer og kommandoer. Til tider kan tonen virke meget hård og kontant, men der er ofte en mening med det. Tonen afhænger af situationen, så den er hård og kontant, når det er nødvendigt.

Jacobsen, fortsat i Forsvaret

 

Har du nogle fordomme om værnepligten som du kan af-eller bekræfte, som vi kan dele med de kommende værnepligtige? Tøv ikke med at skrive dem til os på vores Instagram 

Du kan finde mange flere tips og tricks til værnepligten i SOLDATENs Håndbog 3.

You may also like

Comments are closed.