Det er en flot torsdag morgen. Solen står højt på himlen, og på Aalborg Kaserner er de værnepligtige i gang med at stille klar til dagens førstehjælpsprøve. Følg menig Warming og Gaard, som kommer igennem fire scenarier, der sætter deres livreddende kompetencer på prøve.

DE VÆRNEPLIGTIGE KLARER STIKSÅR MED BRAVOUR

”Han lå inde på den anden side og skreg op. Idet jeg hører skriget, træder jeg ind ad døren og ind i lokalet. Synet, der møder mig, er af en, der har stukket sig i låret med en kniv. Min første reaktion er at skabe sikkerhed, fjerne kniven og derefter stikke to fingre i det åbne sår. Jeg får ham ned på gulvet og benet med såret over hjertehøjde,” fortæller Gaard. Han sidder sammen med sin kammerat Warming på en af stuerne. I øjeblikket er vi på Aalborg Kaserner og følger Warming på 21 og Gaard på 20. De har begge gennemført førstehjælpsprøvens fem discipliner – en skriftlig prøve og fire praktiske scenarier. Warming stemmer i med sin kammerat: ”Man vidste bare, hvad man skulle, fordi vi har øvet det så mange gange, så det lå bare på rygraden.” Hun nikker, mens hun kigger over på Gaard.

”Scenariet udvikler sig så, da det begynder at bløde endnu mere fra det åbne sår, så jeg bliver nødt til at lægge en trykforbinding. Men jeg synes, at jeg havde styr på det, fordi jeg vidste, hvad jeg skulle og havde styr på, hvad der skulle gøres,” fortsætter Gaard. ”Jeg blev næsten i tvivl, om der var andet, jeg havde overset, så jeg blev ved med at spørge ham, om det gjorde ondt flere steder,” siger Gaard og smiler.

Både Gaard og Warming kommer fra første deling i første kompagni, og i ugerne op til førstehjælpsprøven har kompagniet øvet og trænet disciplinerne, så de værnepligtige var klar til dagen. ”Jeg forventede faktisk, at det ville være sværere, end jeg troede. Så blev man jo bare positivt overrasket, for man kunne jo egentlig godt i sidste ende,” fortæller Warming om forventningerne til dagen.

FØRSTEHJÆLPSPRØVEN GIVER LIVSVIGTIGE KOMPETENCER

Døren bliver åbnet ud til græsarealet mellem de to bygninger, hvor de værnepligtige har sovesale på Hvorup Kaserne, som er en af de kaserner, der er tilknyttet Aalborg Kaserner. Warming kigger rundt på scenariet, som hun bliver mødt af, og straks løber hun hen til drengen, som ligger på jorden. Foran ham er en væltet cykel og bag ham, holder en stor bil med en fører bag rattet.

Warming spørger straks drengen på jorden, hvad der er sket, og mens drengen fortæller om bilen, der kom ud af ingenting og ramte ham i siden, så han væltede omkuld, trækker Warming ham ind til siden og væk fra vejen. Warming opdager, at personen har et åbent knoglebrud, og går i gang med at lægge en donutforbinding. Imens taler hun beroligende til ham, så han kan falde til ro. ”Jeg synes, det gik godt, da jeg havde styr på, hvad jeg skulle,” fortæller Warming om scenariet. ”Jeg prøvede bare at snakke alt, hvad jeg kunne for at yde psykisk førstehjælp.”

 

Stefan Koust, som er faglig ansvarlig for førstehjælp ved Sanitetskommandoen, sætter ord på vigtigheden af førstehjælpslæren: ”Førstehjælp er en samfundsindsats, og som repræsentant for Forsvaret er det især vigtigt, at du er bevidst om det ansvar, som du bærer i samfundet.”

VÆRNEPLIGTIGE REDDER LIV

Ca. 5.000 personer fik i 2020 hjertestop uden for hospitalerne. Det vil sige, at der forekommer omkring 14 hjertestop om dagen. Heldigvis ender 80 procent af tilfældene med, at der bliver ydet livreddende førstehjælp. ”Jeg føler, at jeg er godt rustet til at yde førstehjælp ude i den virkelige verden. Jeg har styr på de livsvigtige ting, så dem vil jeg godt kunne. Og så handler det om at bede om hjælp, og få ringet efter hjælp tidligt,” siger Gaard.

Warming stemmer i: ”Nu er man tryg ved, at man faktisk kan det. Man er selvsikker, og når det så er et rigtigt scenarie og et rigtigt menneske, så ligger det i baghovedet.” Uddannelsen er med til at skabe forudsætninger for, at man kan tage handling og skabe sikkerhed i samfundet. Det er også noget, som Stefan og hans team ved Sanitetskommandoen lægger stor vægt på. ”Det at kunne førstehjælp giver en kompetence til at kunne handle, og det giver en tro på sig selv, når situationen kræver det. Det er både vigtigt for samfundet og en selv,” siger Stefan.

”Det værste, man kan gøre, er slet ikke at gøre noget, så jeg ville helt klart hjælpe i en virkelig situation. Selvom det er lidt scary, at man skal bryde igennem brusken på et rigtigt menneske, når man giver HLR,” fortæller Warming.

Selvom førstehjælpsprøven er slut for Gaard, Warming og deres kammerater, så er de stadig klar på virkelige hændelser ude i den virkelige verden. Førstehjælpsprøven er en simulation af de virkelige scenarier, der skaber grobund for de værnepligtige ved Aalborg Kaserner, så de er klar til at yde førstehjælp i samfundet.

Skrevet af Lise Wenger Rosenwanger

Denne artikel er udgivet i SOLDATEN – Maj 2022. Du kan læse hele magasinet lige her.

You may also like

Comments are closed.

More in Forsvaret