Når du træder ind i den militære verden, skal du hurtigst muligt lære at agere som soldat. Det kan synes svært at tilegne sig de militære normer, men frygt ej. OS Nystrup har overværet flere tusinde værnepligtiges manglende holdning og giver nu ti skarpe skud, der rammer plet, hvis du vil opnå holdning.

Hvad er holdning?

Når du støder på ordet holdning i Forsvaret, handler det sjældent om at have en mening til noget. Ifølge OS Nystrup handler det om at have en værdig, anstændig og korrekt fremtoning og opførsel, og det kan du opnå ved at følge hans ti bud.

1. Når det vigtige ikke er målbart, så bliver det målbare vigtigt

”Det vigtige er, hvor dygtig man er til at udføre sin tjeneste. Men det er ikke nemt for folk udefra at se, om soldater har styr på deres opgave. Det er til gengæld altid nemt at se, om de har styr på deres målbare værdier. Et konkret eksempel er våbenføring; hvis man står og spiller guitar med sin M10, så ser man ikke særlig professionel ud og bliver derfor dømt på alt, hvad der er målbart – nemlig det, man kan se udefra. Man skal altid udvise respekt for uniformen!”

2. Alle mand hjælper alle mand

”Laveste fællesnævner er altid den, som dikterer tempoet for alle de andre – på løbebanen såvel som i klasseværelset. Man skal både spille sig selv og de andre gode. Helt lavpraktisk betyder det, at man tager det tunge læs, hvis ens buddy-makker ikke kan bære det, fordi vi alle skal igennem sammen.” 

 3. Vedligeholdelse

”Vedligeholdelse er grundlæggende for samtlige soldater i Forsvaret. Man soignerer sig selv og vedligeholder sin udrustning, som skulle man møde svigermor for første gang – og præger sine kollegaer til at gøre det samme.”

4. Kontrol er et middel til udvikling

”Det er vigtigt, at man nærmest hjernevasker sig selv til at forstå, at kontrol er et middel til udvikling. Man skal altid klappe sin uniform af, og kontrollere om man har pakket efter uniformsbestemmelserne. Ligger alle mine stumper i rygsækken klar, er maden pakket og gjort lækker, så jeg lige hurtigt kan få sukker i skærmen, når jeg er pis-presset klokken 0425 dag 3 på en øvelse.” 

5. Personlig indstilling

”Man er nødt til at forblive positiv. Det gælder, uanset om man vil skyde 10/10 på skydebanen eller skal sortere skrald på en feltøvelse. Overskud, det smitter af, men det samme gør en sur røv, som er træt af at skide. Så hvis man hele tiden brokker sig, så smitter det også af. Indstillingen er alt.”

6. Det er OK at fejle i Forsvaret

”Det er OK at fejle i Forsvaret, man skal bare tage ved lære af sine fejl og lade være med at gøre tilsvarende igen. Nogle værnepligtige kan have en teori om, at det er en nulfejlskultur – det er helt forkert!”

Repetition, repetition, repetition…

”Der er et godt gammelt udtryk, som lyder: Repetition er stormesterens foretrukne værktøj. De dygtigste er dem, som har repeteret og tørtrænet til ukendelighed og bliver ved med det! I starten vil forbedringen være mest målbar, fordi man går fra ikke at ramme noget som helst på skydebanen til lige pludselig at ramme 10/10. Men selv dér bliver man ved med at øve.”

 8. Selv de dage du ikke magter at træne, dér træner du

”De dage du ikke gider, så gør du det alligevel. Der er flere, hvis form dykker i Forsvaret, fordi de er for udmattede til at træne. Når mine soldater ikke gider en skid, så har jeg altid sagt, at fedtepoint også kan komme søndag aften, når befalingsmændene er på vej til kasernen og ser de små menige gå en tur med rygsækken med henblik på træning.”

9. Drop den curlingsopfostrede-instinktive-individfokuserede-forsvarsposition

”Helt lavpraktisk betyder det, at man skal holde sin kæft under en skideballe og lytte efter, selvom det kan føles voldsomt. Man skal ikke agere børnefornærmet, men i stedet tage kritikken til sig med henblik på at rette op på det skinkevirke, man har lavet.”

 10. Lad for guds skyld være med at glo

”Jeg er lidt ved at skyde tomt, men det sidste råd er utrolig vigtigt og samtidigt meget lavpraktisk: Lad være med at glo på de andre uden tøj på respekter hinandens grænser. I Forsvaret opfører man sig ordentligt!”

Få endnu flere tips til din værnepligt og læs SOLDATEN – De værnepligtiges magasin online!

You may also like

Comments are closed.