DANSKE SOLDATER UDDANNER UKRAINSKE STYRKER I ENGLAND

“Afskeden var det hårdeste for mig og mine kollegaer, for vi ved jo godt, hvor
de skal hen om 24 timer,” fortæller sergent Andersen. Han blev sendt til England for at uddanne ukrainske soldater – en oplevelse, han beskriver som “det mest meningsfulde, jeg har lavet i Forsvaret, og måske hele mit liv.”

 

Et sted i Storbritannien hjælper danske instruktører med at uddanne ukrainske soldater. Sammen med instruktører fra mere end 10 nationer træner de hver dag ukrainere i de mest basale militære færdigheder, såsom taktisk sanitet, skydning, håndtering af miner og skyttetjeneste. Programmet varer fem uger og er britisk ledet. “Man kan sammenligne det med en kombination af værnepligt og en udvidet HRU, komprimeret til fem uger, hvis vi ser på de uddannelsesprogrammer, vi anvender herhjemme,” forklarer sergent Andersen.

SOLDATER I ALLE ALDRE

Sergent Andersen og de andre instruktørers opgave går ud på at uddanne ukrainere i de grundlæggende militære fag. Nogle af ukrainerne kommer med en militær baggrund, mens andre kommer direkte fra civil. “Der er mange, som ikke har set skyggen af militæret, før de lander i England,” fortæller sergent Andersen. Han var i England i tre måneder, hvor han havde to hold ukrainske soldater.

“Jeg har stået og trænet ældre ukrainere i delt spring og hængsel. Det fik mig til at tænke på, at det kunne være mine egne forældre,” fortæller han. “Deres alder varierede meget. Der var både nogle oppe i 50’erne og 60’erne, og samtidig havde vi nogle, som lige var fyldt 18.”

ÉT MINUTS STILHED

Sergent Andersen fortæller, at man kunne mærke en stor fædrelands-kærlighed. Hver dag klokken ni holdte instruktører og elever ét minuts stilhed for de faldne soldater i Ukraine. Og selvom det ikke er alle ukrainere, som selv vælger at blive soldat og få tilbuddet om at komme til England, er alle taknemlige og meget motiverede, når de først er der. “De kan stå og klappe efter en lektion, og komme op og give dig hånden, for at vise taknemmelighed,” fortæller Andersen.

På trods af at han ikke nåede at være fører i Danmark i lang tid forinden, mærkede sergent Andersen alligevel en stor forskel på de ukrainske soldater og danske værnepligtige. “Deres indstilling er anderledes, og deres motivation er ekstremt høj. De blev rigtig dygtige på meget kort tid. Det var meget inspirerende at mærke som dansk soldat.”

 

Deres motivation er
ekstremt høj, og de blev rigtig
dygtige på meget kort tid.”

– sergent Andersen

 

 

Da sergent Andersen kom hjem efter de tre måneder, holdt han sommerferie. Han fortæller, at han her fik tid til at reflektere over de oplevelser, han havde fået med sig.

Dagen inden at soldaterne bliver sendt tilbage til Ukraine, bliver der holdt en afskedsceremoni. Her spiser de ukrainsk mad, får et uddannelsesbevis og kører til slut afsted i busser. Instruktørerne står langs vejen og gør honnør til dem. “Afskeden var noget af det hårdeste for mig og mine kollegaer, for vi ved jo godt, hvor de skal hen om 24 timer,” siger sergent Andersen. “Det kan ikke undgås, at man danner en vis form for bånd til dem. Man har mange snak-
ke sammen, når man er i gang hver dag fra morgen til aften.”

 

“Når man har været i
England og set ukrainerne i
øjnene, og set deres virkelighed,
så går det op for én, hvor
taknemmelige vi skal være for
vores liv herhjemme, og for
vores sikkerhed.”

– sergent Andersen

Siden Rusland invaderede Ukraine den 24. februar 2022, har Danmark ydet militær støtte til Ukraine. Den 10. august 2022 bekræftede Forsvars-ministeriet, at der ville blive sendt 130 danske instruktører til England. Operation INTERFLEX er på nuværende tidspunkt stadig i gang, og i dag er over 40.000 ukrainere blevet uddannet i England. 

 

DISCLAIMER: DEN INTERVIEWEDE SERGENT ØNSKER AT VÆRE ANONYM, OG DERFOR ER NAVNET “ANDERSEN” ET DÆKNAVN. DET ER IKKE HANS RIGTIGE NAVN.

 

Skrevet af  Julie Bork

Denne artikel er udgivet i SOLDATEN – November 2024. Du kan læse hele magasinet lige her.

 

You may also like

Comments are closed.

More in Forsvaret