Man kan egentlig godt vove og påstå, at ”Keep it simple” er SSG Michaels mantra. Det er med 25 års erfaring i Forsvaret, at han nu i 7 år haft ansvaret for at uddanne skydelærere. Han kan derfor med en sikker skydeteknik tage dig i hånden til et afsnit af skydekolen.

SSG Michaels 5 gode råd lige til at tage i lommen

1. Aftræk, aftræk, aftræk.

Få styr på aftrækket, det er førsteprioritet! Aftrækket skal tages i én kontinuerlig og pressende bevægelse uden, at du kommer til at påvirke våbnet i siden eller højden. Du kan øve det med kuglepensøvelsen om aftenen, så skal den nok sidde fast på et eller andet tidspunkt.

Læg en kuglepen på hånden mellem tommel- og pegefinger, og så presser du ellers pegefingeren op, uden at kuglepennen trækker skævt.

2. Accepter dit sigtebillede.

Du kan aldrig få dit sigte til at stå helt stille! Så længe du kan holde dit sigte sådan nogenlunde i midten, på det du gerne vil ramme, så er det godt nok. Accepter dog, at det vil bevæge sig. Undgå at holde endnu mere fast på våbnet, det gør det værre.

3. Find din rytme.

Skab en rytme i din vejrtrækning. Træk vejret helt ned i maven. Gør det et par gange, mens du laver skyttens to selvkontroller. Hold vejret på en halv lunge og skyd. Skab denne rytme efter hvert skud, så du hele tiden har en ensartethed under skydningen.

4. Ensartethed i skydestillingen.

Lær at lægge dig ens, hver gang du kommer ned i din skydestilling. Hvis du fx justerer din håndfatning under skydningen, så vil din skudretning ændres. Du kan med fordel få din buddy-makker til at sætte et klistermærke på styrerammen og på kolben, hvor du ligger bedst, og tegn en streg på din kind, så du kan kontrollere, at du falder ned i den samme stilling. Dit øje skal være 7 cm fra det optiske sigte.

5. Vær realistisk.

Du skal være realistisk omkring dine mål og dine resultater. Skydning er ikke bare lige noget, man lærer på 4 måneder. Så det er okay, at du ikke rammer midt 10’eren – det væsentlige er, at du viser en kontinuitet i din skydning, og at du har forstået det allervigtigste princip – nemlig aftrækket.

Hvis du har ambitioner om at blive bedre, så tag til en skydeklub i weekenderne, så du kan øve dig så meget som muligt.

Til dig, der er skudræd

Ligesom der er nogen, der elsker at skyde og nærmest ikke kan få nok, så er der også nogen, der lige modsat ikke synes, at det er det sjoveste i hele verden. Det kan både være, fordi man ikke synes, at man er særlig god til det, men det kan også være, fordi man er skudræd.

SSG Michael har set mange tilfælde af skudrædde, og det er noget, som sagtens kan imødekommes. Det, der ifølge Michael kendetegnes ved en skudræd person, er, at skytten lukker øjnene ved skudafgivelse og trække i skulderen. Dette gøres ubevidst, og det er derfor ikke noget, som man altid lige selv kan være bevidst om.

Du kan sammen med en sergent og en buddy-makker gøre dette for at modvirke reaktionerne:

Hjælpeaftrækket kan din sergent hjælpe dig med. Her vil sergenten give aftrækket, så du ikke selv ved, hvornår der bliver afgivet skud. Dette kan afhjælpe øjnenes refleks, når de lukker i.

En hånd på skulderen fra en buddy-makker kan hjælpe med at holde skulderen på plads, så du ikke trækker den tilbage i refleks.

Hvis du er bange for våbnet, så lad dine befalingsmænd vide dette. De ved som oftest, hvad der skal gøres.

Dyk ned i resten af håndbogen, og bliv inspireret af bl.a. gode råd fra tidligere værnepligtige ved at klikke her.

 

You may also like

Comments are closed.