MILITÆR MENTALTRÆNING

Når Jægerkorpsets aspiranter skal trænes, er det ikke kun fysikken, der er i fokus. Du kan opnå mental robusthed, når militærpsykologen Uffe lærer dig hans stærkeste redskab indenfor mentaltræningsteknik: Big4.

1 Visualisering: Forestil dig, at du lykkes med en opgave

Du kan selv lære dig teknikker til at håndtere stress. Big4 er Militær Mentaltræning som hjælper dig med at regulere dit spændingsniveau og fastholde motivationen for og fokus på opgaven. Det første element handler om at skabe konkrete forestillinger. Ens forestillinger er med til at skabe en positiv og negativ effekt på kroppen. Når du er på en march, kan du visualisere, at du lykkes med den. Du kan også tænke tilbage på en god relation, der giver dig en positiv effekt i kroppen.

Mit bedste råd til at opnå mental robusthed er at træne det på daglig basis.

2 Indre dialog: Vær opmærksom på, hvordan du taler til dig selv

At tale med sig selv giver mere mening, end du måske lige går og tror. Din indre dialog kan være essentiel for den måde, hvorpå du håndterer situationer. Når du har accepteret de negative tanker, som kan opstå i pressede situationer, kan du starte en positiv og konstruktiv indre dialog. Her foreslår Uffe, at du forestiller dig en god kammerat fortælle dig, at du nok skal klare det, og at mange andre før dig også har gennemført.

3 Vejrtrækning: Tag en dyb indånding

Vores åndedrag har meget med vores fysiske velvære at gøre. I situationer, hvor vi oplever high arousel (er meget nervøse eller overspændte), kan vi risikere at hyperventilere. Du kender det måske fra en vandpassage, hvor vandet er meget koldt. Her skal du arbejde med din vejrtrækning. Uffe bruger denne teknik ved Jægerkorpset: Tæl til fire, mens du tager en dyb indånding nede fra maven. Hold det inde, mens du tæller til tre, og pust langsomt ud, mens du tæller til seks. Tæl til to, og start proceduren forfra.

Værdier kan holde dig på ret kurs. De er som et fyrtårn. Man kan sigte efter dem, når man er i et stormvejr.

4 Målsætning: Målsæt dine mål

Det sidste element i Big4 handler om at sætte opnåelige mål og bryde udfordringer ned til håndterbare delmål. Du kan fx dele en 20 km march op i fem dele, så du har nået et mål efter hver fjerde kilometer. Det betyder også, at du har en forståelse for, hvordan du kommer til dit mål, og at det nødvendigvis ikke bliver rart hele vejen igennem.

I sin psykologi underviser Uffe i flere nyttige huskeord, som du kan tage med dig, når du skal ud og opnå dine mål:

SMART: Specifikt, målbart, attainable (opnåeligt), relevant og tidsafgrænset. Det er et huskeord, der hjælper dig med at finde det helt rigtige mål.

    • Specifikt står for, at målet, du sætter dig, er konkret og afgrænset. Det handler om: hvad, hvorfor, hvem, hvor og hvordan.
    • Målbart betyder, at det er et meningsfulgt og motiverende mål. Det opnås ved at spørge sig selv, hvor meget, hvor mange og hvordan vil du opnå dette?
    • Opnåeligt betyder, at det skal være realistisk. Er det et realistisk mål i forhold til egne evner, omgivelser og andre omkring mig?
    • Relevant indebærer, om målet, du sætter dig, passer til dig og er relevant for dig.
    • Tidsafgrænset henviser til, at målet bliver defineret inden for en bestemt ramme af tid, så du er klar på, hvor meget og hvornår du skal give dig selv 100%.

GOAPE: Goal, obstacles, assistance, plan, everyday. Dette er et huskeord, som hjælper dig med at sætte udfordrende mål, der stadig er opnåelige.

    • Goal: Først og fremmest sætter du et specifikt mål
    • Obstacles: Forbered dig på de udfordringer der kan være, såsom familie eller
    • Assistance: Hvem kan hjælpe dig? Hiv fat i en buddy-makker, som kan være en god støtte
    • Plan: Læg en plan for, hvordan du opnår målet
    • Everyday: Vær bevidst om de gode vaner du har dig. Fx tager du ned og træner eller løber hver dag efter aftensmaden.

WIN:What’s important now” er et huskeord, som Uffe har tilføjet og udvidet med i sin mentaltræning med Jægerkorpset. Det er et huskeord, du skal bruge til udfordringerne, når du står over for dem i øjebliket. Her skal du stille dig selv spørgsmålet om, hvad der er vigtigt lige nu. Er det at udføre opgaven eller at komme hen til den næste lygtepæl?

Læs mere om Jægerkorpsets mentaltræningsteknikker her.

Uffe foreslår også at styrk dit mindset ved hjælp af app’en R2MR. Download den til iPhone og Android.

Læs resten af magasinet her.

You may also like

Comments are closed.