Vask sløringen af, træk i badetøjet, og hop med Søværnets værnepligtige i baljen til deres første møde med det våde element. I dag ifører de sig for første gang en redningsvest, men om under en uge skal de kunne redde hinandens liv på et synkende skib på åbent hav.

Mange af de værnepligtige er åbne over for en karriere i Søværnet og ser frem til at opleve hverdagen i en skibsbesætning, når de om under to måneder skal med et inspektionsskib nordpå.

 

Højt at kravle, dybt at synke

Der står hun så. Gennemblødt og med en krop, der sitrer af spænding. De kolde fødder er cementeret til platformens metalliske gulv, og i øjenkrogen kan hun skimte det entringsnet, som hun for få minutter siden kæmpede sig opad. Nu skal hun tage en dyb indånding, inden øjnene skal knibes sammen i tre meters frit fald, der kaster hende ned i det bølgende bassin. ”På vejen op ad entringsnettet havde jeg travlt med at holde øje med min makker, der kravlede ved siden af. Det er først, da jeg står deroppe, at jeg når at tænke: Årh, der er langt ned!”, erindrer 1306, da hun efterfølgende lader blikket falde på den tre meter høje platform. Om få dage skiftes platformen ud med et skib på åbent hav, men kravet er det samme: Tager du ikke springet, kommer du ikke med ud at sejle.

Under gårsdagens opgavemarch lærte 3. deling en vigtig lektie, da de ved første post slet ikke kunne samarbejde. Dette fik de dog rettet op på, og under dagens undervisning gør de brug af deres gode samspil og enorme kampgejst.

Første gang i fartøjsdragten

”Hold kæft, jeg føler mig som en rigtig sømand nu!”, lyder det fra en af de menige, da han for første gang ifører sig sin fartøjsdragt. 3. deling har svært ved at skjule deres begejstring, da de for første gang får lov til at trække i badebukserne og prøve kræfter med det våde element i træningsbassinet. ”I dag skal de værnepligtige lære redningsvesten og fartøjsdragten at kende, så de bliver trygge ved den,” opsummerer oversergent Gregersen med et skævt smil på læben. Efter mange år som instruktør i redningsmidler er han udmærket klar over, at denne basale målsætning vil sende flere af de kedeldragtklædte rekrutter på dybt vand. ”Der er altid nogen, som skal have et par ord med på vejen for at gennemføre. Men de skal være i stand til at gøre det selv, det er et af vores krav. Man kan ikke være på en sejlende enhed, hvis andre skal bruge tid på for eksempel at få dig til at springe ud fra skibssiden under en evakuering,” lyder det fra ham.

Stormvejr i træningsbassinet

Som tilløb til deres første spring har rekrutterne skullet lære at samarbejde med redningsvesten om at komme op i gummibåden, der gynger i takt med bassinets bølger. Én efter én skal de kravle over gummibåden, og først da trætheden begynder at indtræffe, melder vejrguderne deres ankomst. En vindblæser på størrelse med en jetmotor sætter i omdrejninger og skaber sammen med vandkanonens spredte stråler et uvejr, der kunne have henvist selv den mest garvede sømand til rælingen. ”Det var virkeligt hårdt i forhold til, hvad man havde regnet med, for jeg plejer egentligt at have ret så nemt ved at bevæge mig i vand, men med vest og dragt på bliver det pludselig svært,” lyder det efterfølgende fra 1303, der ligesom mange af de andre måtte investere alle sine kræfter, hvis hun skulle gøre sig forhåbninger om at løse opgaven.

”Man lærer bedst, når man har det sjovt”, lyder det fra den ene instruktør, der i slutningen af lektionen slukker lyset og omdanner træningsbassinet til et poolparty med Queens Another one bites the dust spillende på højtaleranlægget.

Introturen, der ændrede delingen

”Stærkt arbejde, du er næsten oppe!”, lyder det fra en af de værnepligtige, der har lagt sig i ventestilling efter at have overvundet forhindringen. Bifald og jubelråb tager til, efterhånden som presset stiger, og 1306 er ikke i tvivl om, at meget af den stærke holdånd bogstaveligt talt er opstået hen over natten. ”Jeg tror, det er godt, at vi havde vores introtur i går aftes. Der byggede vi et enormt godt samarbejde op, som vi kunne gøre brug af i dag. Den gejst, der gør sig gældende i dag, er præcis den samme, som vi havde, da vi kom hjem sent i går,” forklarer hun, hvorefter 1303 stemmer i: ”Vi er blevet gode til at lytte til hinanden og bakke hinanden op. Man kender allerede hinandens svagheder og styrker, så man ved, hvor man skal placere folk.” På under to uger har 3. deling opbygget et sammenhold, der kan vise sig at blive afgørende for, om de kan stå distancen i Søværnets krævende basisuddannelse. ”Jeg føler, at det sætter et pres på os i hverdagen, fordi man ved, at der altid venter eksamener rundt om hjørnet. Vi har eksempelvis allerede en eksamen i morgen, og vi har kun været her i 10 dage. Det går vanvittigt hurtigt, og der er hele tiden nye ting. Det er lidt stressende at vide, at der er nogle ting, du skal kunne, eller så kommer du bare ikke med på sejladsen. Og med to måneder til at lære det hele giver det et meget tætpakket program,” lyder det fra 1303.

Redningsmiddelsuddannelsen gennemføres på under 14 dage, så rekrutterne altid har teorien i frisk erindring. Derfor er der sjældent lang tid i mellem første tur i træningsbassinet til den store test på et synkende skib i åbent hav.

Drivvåd forløsning

Øjeblikket er kommet. Jo længere tid hun venter, jo mere smelter fødderne fast til det urokkelige underlag. Alle øjne hviler på 1306, da hun tager afsæt. Da hun bryder gennem vandoverfladen, mister hun et splitsekund kontrollen. Redningsvesten pumper hende op til overfladen, hvor hun mødes af kammeraternes skulderklap.  ”Er det ikke netop det, vi er her for? At flytte vores grænser,” siger hun med et smil, da hun efterfølgende har fået en tør kedeldragt på. For en kort stund kan 1306 nyde sejren, inden hun sammen med resten af delingen skal springe ud i den næste udfordring i deres stræben efter at gøre sig fortjent til en plads på det inspektionsskib, der inden længe sætter kurs mod de nordligste øer i Atlanten.

 

1303, 1306 og de andre rekrutter

Mens man i Hæren og Flyvevåbnet navngiver de nytilkomne rekrutter med enten efter- eller bynavne, benytter man i Søværnet tal. De første to tal angiver hhv. kompagni og deling, mens de to sidste tal tilhører den værnepligtige.

Mikkel Ahle Høgh

Artiklen er udgivet i SOLDATEN – April 2021. Tryk her for at læse hele bladet!

You may also like

Comments are closed.

More in Søværnet