Brave Lion er Hærens største feltøvelse. Øvelsen foregår en gang om året for 1. brigade og sørger for, at alle enhederne kan arbejde sammen i brigaderamme. De cirka 2.600 soldater i 1. brigade skal kende deres del og se, hvordan deres tandhjul fungerer i et større billede. Få et indblik i øvelsen, stående styrke og hør hvad deres alsidige hverdag består af.

Brave Lion

Brave Lion er Hærens største feltøvelse. Øvelsen foregår en gang om året for 1. brigade og sørger for, at alle enhederne kan arbejde sammen i brigaderamme. De cirka 2.600 soldater i 1. brigade skal kende deres del og se, hvordan deres tandhjul fungerer i et større billede. Få et indblik i øvelsen, stående styrke og hør hvad deres alsidige hverdag består af.  

 “Brave Lion er kulminationen på en lang række øvelser og træningsaktiviteter. Alle enheder og soldater er i felten. Her er vi for at træne de tre kampbataljoner, de seks kampstøttebataljoner og staben selv i samvirke,” fortæller major Dennis Hejlesen, som er chef for operationscenteret i 1. brigade. 

Samvirke er et begreb, der bruges, når mere end en tjenestegren deltager i en øvelse. 

  1.  brigade består af samtlige tjenestegrene og våbenarter, vi har i Hæren.  

 Samtlige regimenter i Danmark er repræsenteret: Faktaboks-lignende 

  • Trænregimentet, 1. Logistikbataljon og 1. Militærpolitikompagni
  • Ingeniørregimentet, 1. Panseringeniørbataljon
  • Dragonregimentet, 2. Panserinfanteribataljon 
  • Artilleriregimentet, 1. Artilleriafdeling  
  • Efterretningsregimentet, ISR Bataljonen
  • Føringsstøtteregimentet, 1. Føringstøttebataljon
  • Den Kongelige Livgarde, 1. Panserinfanteribataljon
  • Gardehusarregimentet, 1. Panserinfanteribataljon

 Øvelsen varer 14 dage. De første dage bruges til intern træning i afdelingerne, hvor de både træner på gruppe- og bataljonsniveau. Den sidste uge overgår øvelsen til at være brigadeledet. Alle manøvrer, man har som soldat i Hæren, bliver gennemgået i løbet af disse dage.   

“Det, man tit oplever på tjenestestederne, er, at man er meget godt bekendt med sin egen våbenart og funktion, men den her øvelse viser, hvordan ens funktion og våbenart virker sammen med de andre tjenestesteder. Det er en stor styrke ved den her øvelse,” siger Dennis Hejlesen.  

Deltagelsen fra andre lande er åben, og hvert år inviteres NATO-samarbejdspartnere. I år er et kompagni på ca. 150 mand med fra Litauen. Der har tidligere været deltagelse fra USA, England, Letland og Estland.  

“Det vigtigste for Brave Lion er, at vi viser alle vores soldater, hvordan vi samarbejder. Hvordan 2.600 mænd virker og kæmper som en enhed, hvad styrken og svaghederne er i det, men primært styrken,” afslutter Dennis Hejlesen. 

Efterretningsregimentet

Regimentets speciale

“Vores regiments speciale er efterretning i alle kapaciteter. Indhentning, formidling, analyse og hvordan det benyttes. Vi gør brug af alt fra droner til elektromagnetisme til opklaringen. Det skal give vores kamptropper, logistikenhederne og så videre de bedste forudsætninger for at føre succesfuld kamp videre fremad,” fortæller Richard. 

Introduktion

Richard og Jacob tilhører Efterretningsregimentet i Varde. Richard er vognkommandør på en Piranha 5, og Jacob er kører. Richard har været fem år i Forsvaret, mens Jacob har været i Forsvaret i 14 måneder. 

Opgave på Brave Lion

“På Brave Lion er vores opgave at beskytte de vigtige mennesker i vores bataljon, i vores stab og inden for vores efterretningsvirke og så føre dem sikkert frem på kamppladsen, så de er i konstant dialog med de forreste enheder.” 

Tag til Varde og udfordrer din intelligens

“Hvis man gerne vil dykke dybere ned i det taktiske, så skal man være i Varde, og hvis man gerne vil ud og lave en masse tons, så skal man være i kamptropperne,” fortæller Jacob med et let smil. 

 “Varde er helt klart stedet, hvis man gerne vil udbygge de grønne færdigheder og udfordre sin intelligens på nogle punkter. Hvor man ikke bare vil være grøn og dum i arbejde, men også se det store billede. Forstå hvorfor vi gør tingene. Hvorfor rykker vi frem, hvorfor hængsler vi højre? Kan man godt lide at have den viden og nørde, samtidig med at man er grøn, så er det et perfekt sted at være,” siger Richard.  

Brave Lion giver et realistisk billede 

“For at se, hvordan vi supplerer hinanden. Hvor det halter. Hvor vi kan gøre tingene bedre. Og det er en virkelig fed øvelse for os i Varde, fordi vi kan se det store billede. På vores mindre øvelser er der rigtig meget, som er simulation, men her kan vi faktisk få meldingerne fra eksempelvis JDR og lægge dem ud på kortet og se, hvad de skal bruges til. En øvelse med den størrelse og længde, som Brave Lion har, gør bare, at man får nogle mere realistiske forhold, og så er det også nemmere at forbedre de fejl og mangler, vi eventuelt måtte have,” siger Richard. 

Artilleriregimentet

Regimentets speciale

I artilleriet på Oksbøl Kaserne arbejder de med, ja, artilleri.  

“Vi skyder med alt fra 120 mm til 155 mm med kanoner eller morter,” fortæller Christian. Regimentets speciale er at støtte infanteriet med deres manøvrer.  

Turbo tilføjer: “Vi kan give en god effekt i målet, så infanteriet kan rykke frem og lave et hurtigt angreb med momentum.” Christian supplerer: “Uden os bliver de meget fastlåst. Som man kan se i Ukraine, er artilleriet noget af det vigtigste. Vi kan skyde på 30 km, så vi kan virkelig støtte.” 

Introduktion

Christian og Clara er en del af Artilleriregimentet i Oksbøl. De har begge været i Forsvaret i knapt fire år, og til februar bliver de overkonstabler. Christian er kører på TACP (Tactical Air Control Party) -vognen, hvor de arbejder med flystøtte. Clara – i lokale kredse også kendt som Turbo – er også kører, og hun kører rundt med deres batterichef. Både Clara og Christian kører i Piranha 5.  

“Vi arbejder med de fedeste ting”

“Det er her, de store våben er. Vi arbejder med de fedeste ting. Jeg kan også bedre lide at sidde i en Piranha her på Brave Lion end at ligge to uger på skovbunden i regnvejr,” siger Christian. “Vi har også Danmarks største øvelsesterræn,” indskyder Turbo. 

Opgave på Brave Lion 

“Min opgave på Brave Lion er at køre min chef rundt i hælene på bataljonschefen. Overalt hvor bataljonschefen er, der er vi,” forklarer Turbo.  

Christian forklarer: “Som kører på TSP-vognen er mit job at følge bataljonschefen og batterichefen. Vi kører i samme “dråbe” i de tre køretøjer, så det er meget det samme, vi laver. Vi har bare hvert vores speciale.” 

Folk glemmer artilleriet 

Turbo og Christian forklarer, at øvelsen er god for samvirket. Derudover mener Christian, at folk har en tendens til at glemme artilleriet, fordi alle ikke ved, hvad de kan.  

“Når de ser vores støtte, ser de, at vores store våben gør deres angreb nemmere,” siger Christian. Derudover er de enige i, at det er fedt at samle hele brigaden og leve i felten i to uger. Det giver en anden forståelse af det militære samarbejde og det at leve i felten, end det gør at være på øvelse fire-fem dage internt i regimentet. 

Skrevet af Nikolaj Vad-Schou

Denne artikel er udgivet i SOLDATEN – November 2023. Du kan læse hele magasinet lige her.

You may also like

Comments are closed.

More in Hæren