MP-elever i kampstilling

Det kræver både militærfærdigheder og juridisk autoritet at kunne udgøre Forsvarets politimyndiged, som Militærpolitiets elever træner at mestre. Tag med eleverne i kampstilling, når de styrker deres fællesskab og feltkundskaber og fortæller om det liv, de drømmer om med den røde baret.

 

Motivation er det gyldne key-word

”Før uddannelsen havde jeg en forventning om, at det ville blive nogle fysisk krævende og lange dage – det er jeg blevet bekræftet i,” fortæller Mathias, som tidligere har været sergent ved Livgarden og forklarer, at det netop er denne udfordring, som motiverer ham.

En soldater-hybrid med fysik og faglighed

”Vi kigger efter elever, som er en hybrid: Man skal have det fysiske overskud, soldatermæssige færdigheder, men samtidigt have hovedet med,” fortæller oberstløjtnant Michael. ”Det kræver overblik og at kunne bevare roen, når situationen spidser til.”

”Føling front!”

Eleverne har oprettet BSO, og hele dagen skal de optimere deres infanteristvirke, når de sammen går i kampstilling og kommer i ildkamp.

Værnepligtsfællesskab

”Som vi plejer at sige: Der er ikke nogen, som kommer gennem MP-skolen alene,” fortæller Andreas, som startede som elev ved MP-skolen efter hans HBU. Han mener, at korpsåndfølelsen blandt eleverne kan sammenlignes med det fællesskab, han kender fra værnepligten.

 

Ildsjæle som instruktører

Allerede fra første dag bliver eleverne mødt af høj faglighed og højt engagement fra de ildsjæle, som er deres instruktører. ”Fordi instruktørerne er så kompetente, har vi elever også hurtigt skabt os et godt grundlæggende niveau,” fortæller Mathias, som er elev ved MP-skolen.

Fuld plade på INTOPS

Som MP er der rig mulighed for udsendelser, og netop dette har tiltrukket mange af eleverne. ”Jeg synes, at det er fedt at være den, der går forrest og viser vejen. Som MP er det så at vise, hvad der er rigtigt og forkert,” fortæller Jakob, som drømmer om at deltage i internationale missioner.

Værnsfælles

Militærpolitiet er værnsfælles, og samarbejder derfor med alle tre værn. Det kan være, når Flyvevåbnets helikoptere transporterer frihedsberøvede i Mali, og MP skal dokumentere de sensitive sager. Eller når den danske general står i spidsen for missionen i Irak, og MP opstiller et livvagtshold. Det kan også være, når Søværnets fregatter bekæmper pirateri i Guineabugten, og MP sørger for at sikre og skaffe beviser.

En basispakke

MP-skolen er en grundlæggende basispakke, og først efter de ti måneder på MP-skolen før eleverne den røde baret og bliver en del af en enhed, som træner missionsspecifikt.

Med frihed følger ansvar

”Efter skolen bliver vi udnævnt korporaler, og med det følger også et vist ansvar,” fortæller Cecilie om vigtigheden af at mestre militærfærdigheder og håndtere juridiske sager for at opretholde lov, orden og disciplin blandt militært personel.

Uden had og forkærlighed

”For mig handler mottoet uden had og forkærlighed om, at selvom vi er en del af en militær enhed, skal vi kunne træde et skridt tilbage og agere objektivt på den handlepligt, man har som politimand,” fortæller oberstløjtnant Michael, som er chef ved MP.

Den berømte Klør knægt-øvelse

De første tre måneder af uddannelsen er baseret på enkeltkæmperfærdigheder i felten, hvorefter det politimæssige aspekt trænes. Afslutningen på enkeltkæmperfærdighederne afrundes med den strabadserende Klør Knægt-øvelse, der kræver både fysisk robusthed og mentalt overskud. Som MP skal man nemlig kunne udføre en rapport, uanset hvor træt, våd og kold man er.

 

Artiklen er udgivet i SOLDATEN – September 2021. Tryk her for at læse hele bladet!

You may also like

Comments are closed.