EN VERDEN AF TRUSLER FRA HAVOVERFLADE TIL HIMMELHØJDE

Helt for enden af en smal landevej, der snørkler sig gennem Sjællands Oddes sommerhusområder, ligger Søværnets Center for Våben på Gniben. Skudsalverne fra tre TMG’er lyder i intervaller. I luftrummet over soldater­ ne flyver to store måldroner rundt. De skal snart simulere et angreb på et krigsskib. I dag er det en dansk fregat, der står for skud, men centret træner også NATO­-allierede og specialstyrker.

 

EN SØMANDS MARERIDT

Rummet er mørkt. Konturerne af tre alvorlige ansigter tegner sig i blåt skærmlys. Alle øjne følger fokuseret med. Skærmen viser måldronens bane, og her, langt væk fra krigszonen, forsøger mændene at lokalisere målet. Dronen flyver højt på himmelen, som en høg flyver over sit bytte. Dronepiloten har lokaliseret en fregat omkring syv kilometer fra kysten. Den ligger stille i det mørke vand og har endnu ikke opdaget truslen fra oven. Dronepiloten gør klar til angreb. Flyver tættere på. 10 sekunder til angreb. Besætningen har nu fået indsigt på måldronen og bemandet de tunge maskingeværer, TMG’erne. 7 sekunder til angreb. Skudsalver lyder fra dækket. Alle geværpiber er rettet mod måldronen. Besætningen kæmper for at undgå katastrofen. 5 sekunder til angreb. 4…3…2…IMPACT!

 

 

Heldigvis for skibsbesætningen er det bare en øvelse. I dag simulerer måldro- nen et fjendtligt fly, som fregatten, der befinder sig i Kattegat, i første omgang skal spotte på radaren. Derefter skal besætningen nedkæmpe truslen. Den slags øvelser er hverdag for de ansatte ved Søværnets Center for Våben. Deres opgave er blandt andet at sende måldroner i luften eller i vandet, der skal angribe skibe eller agere mål for TMG-skytter og mere avancerede våbensystemer.

“Søværnets Center for Våben, der i daglig tale omtales VBC, har i princippet to hovedopgaver,” forklarer kommandørkaptjan Jens Kristian, som er chef ved centeret.

“Vores første opgave er at uddanne Søværnets personel i alle former for ma- ritime våben- og ildledelsessystemer,” fortæller Jens Kristian og holder en kort pause. VBC underviser i alle våbensystemer, der benyttes på Søværnets skibe. Lige fra tunge maskingeværer til store kanoner og langtrækkende missilsystemer. Jens Kristian fortsætter: ”Den anden opgave er operativ træning af Søværnets enheder, hvor personellet lærer at håndtere våbensystemerne og prioritere trusler fra luften, fra havoverfladen og under havet.”

 

Iver Huitfeldt var forbi området for at finpudse sine systemer inden sin påbegyndte sejlads mod missionsområdet i Det Røde Hav.”

– Jens Kristian, chef ved VBC

Øvelsesområdet er stort. På sit bredeste er det 27,5 sømil svarende til 49 kilo- meter. Kontroltårnet har den bedste placering i hele sommerhusområdet, og fra toppen er der panoramaudsigt over vandet. Herfra sikrer to sikkerhedsbefalingsmænd, at ingen civile skibe bevæger sig i området under skarpe øvelser. Øvelsesområdet kan til dels sammenlignes med Borris Skydeterræn, hvor Hærens enheder træner. Ved VBC træner danske og udenlandske skibe, så de er beredte og klar til internationale missioner.

Fregatten Iver Huitfeldt drog i januar mod Det Røde Hav for at beskytte den civile skibstrafik mod angreb fra netop droner affyret fra land. Kort inden afrejse var Iver Huitfeldt forbi Gniben. Det var til dels for at få den sidste træning på plads, men også for at gennemføre den sidste kontrol af systemerne om bord inden den forestående mission. “Placeringen ved indsejlingen til Østersøen gør området let tilgængeligt for skibe, der er på vej østover, med muligheden for at få kontrolleret træningstilstanden på skibet og besætningen,” forklarer Jens Kristian og fortsætter: “Netop det gjorde Iver Huitfeldt brug af, da den var forbi området for at få finjusteret systemerne inden sin sejlads mod missionsområdet i Det Røde Hav. Og de var skarpe.”

 

 

EFTERSPØRGSEL FRA DE STØRSTE

Det er ikke kun Søværnet, der nyder godt af Danmarks største skydeområde på havet. Også Hæren, Flyvevåbnet, danske specialstyrker og NATO-allie- rede træner og udvikler deres evner på spidsen af Sjælland. “Efterspørgslen på

området ved Gniben er stor, både nationalt og internationalt, med god grund. Her kan man træne mangeartede trusselsscenarier – i daglig tale benævnt MULTEX-øvelser, og det er unikt. Det kan man ikke på samme måde andre steder i Europa,” forklarer Jens Kristian med en smule stolthed i stemmen. MULTEX står for Multi-Threat Exercise. Det betyder, at man kan træne besætningens evner i et miljø med trusler i tre dimensioner. Over vand, under vand og i luften. Det unikke består specifikt i muligheden for at kombinere MULTEX med skydninger mod måldroner i luften og på vandet.

“Vi har opbygget stor erfaring med og indsigt i træning af orlogsskibe fra ind- og udland og anvender alt fra opankrede og slæbte målskiver til avancerede måldroner. Mange af vores træningstilbud bliver i stigende grad anvendt af vores allierede, herunder NATOs stående flådestyrker,” fortsætter han.

ET HISTORISK STED MED STOR BETYDNING

Det er ingen tilfældighed, at Søværnets Center for Våben ligger på Gniben. Herfra er der gode muligheder for at overvåge skibstrafikken mellem Kattegat og Storebælt, og det ligger centralt: “Sejltiden fra Søværnets to flådestationer i henholdsvis Korsør og Frederikshavn, hvor vores orlogsskibe hører hjemme, er næsten den samme,” forklarer Jens Kristian.

Under Anden Verdenskrig opdagede tyskerne også, hvor fordelagtigt området var placeret, og den tyske værnemagt overtog det. Efter Anden Verdenskrig var der flere gange tale om at lukke Søværnets Center for Våben. Det blev dog ved snakken – og heldigvis for det. Med spændinger i Mellemøsten og krig i Europa er centret i dag mere aktuelt end nogensinde.

 

Skrevet af Louise Maegaard

Denne artikel er udgivet i SOLDATEN – April 2024. Du kan læse hele magasinet lige her.

 

You may also like

Comments are closed.

More in Søværnet