Lad Mikkel, tidligere patruljefører ved Slædepatruljen i Sirius og nu sergent i Livgarden, give dig sine ekspertråd til den helt rette termoregulering. Med to års udstationering i Grønland og fire forskellige slæderejser i bagagen er du i trygge hænder, når du skal forberede dig på at holde varmen i felten.

TERMOREGULERING IFØLGE MIKKEL

Termoregulering handler om at skabe balance i din kropstemperatur. Du skal konstant regulere din kropstemperatur efter din fysiske aktivitet og temperaturen i omgivelserne. Du skal forholde dig til to forskellige stadier, som din krop kan være i, når du skal termoregulere: Bevægelse – her vil du gerne have det lidt køligere, så du undgår at svede, og pauser – her vil du gerne have det varmere.

”Du skal kunne fortsætte i en uge mere, end hvad der er planlagt. I kan få en melding om, at I ikke kommer hjem på fredag. Tilret derfor dig selv og dit velbefindende derefter,” fortæller Mikkel.

”Be bold, start cold. Du kan altid tage noget mere tøj på. Så start til den kolde side.”

PÅ MARCH

Din påklædning skal altid afspejle det klima, som du befinder dig i. Det er en god idé at iklæde sig tøj, som er åndbart, og som vil være til den kølige side. Undgå at tage det lange undertøj på fra starten, da du altid har mulighed for at tage mere tøj på. Åndbart tøj kan være et tyndt lag uld under din undermundering, idet uld tørrer hurtigt og kan optage meget væske, samtidig med at det bibeholder varmen.

SOKKESKIFT

Skift kun sokker, hvis behovet er der. Hvis dine sokker er tørre, og stoffet ikke er trykket helt fladt, så er der ikke behov for at skifte. ”På vores patruljer i Grønland skiftede vi kun sokker efter 6-8 timer, fordi vores kropstemperatur var perfekt balanceret, mens vi havde været i bevægelse,” siger Mikkel. ”Men det er stadig en god idé at tage støvlerne og sokkerne af i pauserne, så du kan lufte ud og kontrollere fødderne.”

”Få noget på hovedet. Rigtig meget varme går ud igennem hovedet. Brug det til at få noget varme ud af kroppen, når du går, eller til at holde på varme, når du står stille.”

SVEDER DU?

Så snart du holder pause, skal du affugte dig selv ved at tage det våde tøj af. Tør dig de steder, hvor du er våd, og tag tørt tøj på. Dette skal gøres nogenlunde hurtigt, så du ikke når at blive kold. For at varme og tørre tøjet hurtigere, kan du tage noget af det våde tøj på lidt ad gangen, mens du er varm og fysisk aktiv. Husk at vride tøjet godt op inden.

UDNYT PAUSERNE

Du har kørt en god balance under marchen, hvad angår din kropstemperatur, og du skal fortsætte sådan. Derfor er det nu, du skal termoregulere til en varmere temperatur, fordi du står stille. Så inden du begynder at blive kold, tager du fiberpels og regnjakke på, hvis det er nødvendigt. Dæk hoved og hænder til, så din kropsvarme bliver inde i kroppen. Hvis du er svedig, så brug tiden på at blive varm og tør.

”Termoregulering er konstant. Du skal altid vurdere, om du har påklædt dig optimalt i forhold til den givne situation.”

I AKP

I nærsikring eller AKP står du oftest helt stille uden at bevæge dig særlig meget. Det betyder, at du vil blive kold, hvis ikke du klæder dig derefter. Ifølge Mikkel er det her, at du hellere skal have det lidt for varmt – det kan du gøre ved at smide fiberpels og regnjakken på, som isolerer rigtigt godt. Men husk, at du heller ikke skal have for mange lag tøj på, da luft isolerer bedst.

”Regnjakken er god til at holde varmen. Udnyt den, når du har muligheden. Den er rigtig god til nærsikring og AKP. Den larmer lidt, men hvis du alligevel står stille, er den helt perfekt.”

Derfor kan det virke helt modsat, hvis du er pakket for tæt. Støvlerne kan du med fordel løsne en smule, således at du kan bevæge fødderne. ”Jeg vil anbefale, at du bare tager ét par uldsokker på, så du skaber luft i støvlen. Og mens du stadig er varm, kan du stå og lave calf raises, så du holder gang i blodomløbet,” råder Mikkel.

I POSEN

Soveposen virker bedst, når der er hud mod stof, da det er din kropsvarme, som skaber varmen nede i posen. Men rent operativt er det ikke smart at være helt nøgen i posen, da du ikke vil være kampdygtig, hvis en alarm lyder. ”Det handler om at have så lidt tøj på som muligt. Det kan være det lange undertøj,” fortæller Mikkel. Det er derfor også en god idé at være varm, inden du kommer i posen, således at posen kan reflektere din kropsvarme.

”Hold yderlegemerne i gang, mens de er varme. Det er sværere at blive varm, når først man er kold.”

Find flere tips og tricks til din tjeneste i SOLDATENs Håndbog 3.

You may also like

Comments are closed.