I Flyvevåbnet har de et helt særligt huskeord, som er en leveregel blandt flyverne – men som endnu ikke er hørt i andre værn. Lad sergent Lind lære dig, hvordan du lever efter SPÆK.

Sikre

”Huskeordet er i prioriteret rækkefølge, hvoraf sikring er det absolut vigtigste. Hvis ikke vi er sikrede, så kan vi komme til skade eller blive slået ihjel – det er derfor altid førsteprioriteten, at vi har sikret liv og lemmer. Uanset om vi er i BSO eller på patrulje, skal der altid være øjne ud i terrænet. På garnisonen har vi heldigvis hovedvagten til dette.”

 

Pudse

”Vi skal pudse alt grej og alle geværer. Hvis vores stumper ikke fungerer, så fungerer vi heller ikke. På garnisonen er det mest af alt ris til egen røv, hvis ikke man har vedligeholdt sit våben ordentlig, så man hele SKYT-dagen får funktionsfejl. Men skulle det ske i en skarp situation, at vores sikring oplever noget, som gør, at vi kommer i fare, så skal vi kunne forsvare os selv. Dine ting skal sgu fungere, fordi det kan handle om liv eller død.”

 

Æde

”Æde giver lidt sig selv: Får man ikke noget at spise, så fungerer man ikke ret længe. Så snart vi er i sikkerhed, og vores grejer er ordnede, så skal vi have noget benzin til motoren!”

 

Koge

”Koge er det sidste punkt. Er vi så heldige, at vi har mulighed for at slappe af, hvile os eller bare få den smøg, du har gået og tænkt på, så er det her. Det handler ikke kun om at sove, men også det psykologiske aspekt, hvor man lige trækker vejret og falder til ro.”

 

Ifølge SG Lind skal SPÆK bruges både i felten og på garnisonen – den gode soldat vil sågar bruge denne leveregel i weekenden. SPÆK skaber nemlig råderum, så der hurtigt er styr på de vigtigste ting. Dette huskeord er indprentet i sergent Lind, både når hun er på internationale missioner, og når hun til daglig minder Flyvevåbnets værnepligtige om det livsnødvendige huskeord, som gør, at du prioriterer din kostbare tid korrekt.

 


 

Få endnu flere tips til din værnepligt og læs SOLDATEN – De værnepligtiges magasin online!

You may also like

Comments are closed.